آنکه اندیشناک پایان است، از فرو رفتن در آنچه نمی داند، باز ایستد و هرکه ندانسته به کاری بشتابد، خود را خوار کند [امام صادق علیه السلام]
پـــــــــــیچک
درباره



پـــــــــــیچک


محسن
پیوندها
آرشیو یادداشت‌ها

حذف سوخت ارزان از اول بهمن

دنیای اقتصاد- محمد رویانیان، رییس ستاد حمل‌و‌نقل و مدیریت مصرف سوخت کشور از پایان عرضه گازوئیل 165 ریالی و بنزین 100 تومانی از اول بهمن خبر داد و گفت بنزین 100 تومانی فقط برای ذخیره‌های موجود در کارت‌های سوخت است و دیگر سهمیه بنزین 100 تومانی و گازوئیل 165 ریالی اعلام نمی‌شود؛ رویانیان همچنین از تخصیص یک سهمیه 60 لیتری بنزین 400 تومانی برای بهمن ماه خبر داد و در عین حال تاکید کرد که سهمیه بنزین 400 تومانی که برای دی‌ماه اعلام شده است، در کارت‌ها باقی می‌ماند و نمی‌سوزد. وی گفت: مالکان خودروهایی که هر میزان از سهمیه بنزین 400 تومانی دی‌ماه و بنزین 100 تومانی دی‌ماه و قبل از آن در کارت‌های سوختشان باشد به دوره بعد با همان قیمت قبلی منتقل می‌شود و از بین نمی‌رود. رویانیان در شرایطی از حذف سوخت ارزان از چرخه توزیع خبر داده است که قانون یارانه‌ها از اول دی‌ماه به مرحله اجرایی رسید؛ اما دولت برای کنترل بازار یک سهمیه حمایتی 50 لیتری بنزین 100 تومانی را در نظر گرفت که این سهمیه برای ماه بهمن حذف شده است.

 

رویانیان در کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد
حذف سوخت ارزان از ابتدای بهمن

 60 لیتر بنزین 400 تومانی برای بهمن
 قطع سهمیه گازوئیل 165 ریالی از ابتدای بهمن
 سهمیه جدید بنزین 100 تومانی نداریم
دنیای‌اقتصاد – زهرا واعظ: رییس ستاد حمل و نقل و مدیریت مصرف سوخت کشور در تازه‌ترین اظهارات خود از حذف سهمیه حمایتی بنزین 100 تومانی و نیز گازوئیل 165 ریالی در بهمن ماه خبر داد و در عین حال گفت 60 لیتر بنزین سهمیه‌ای به نرخ 400 تومان از ساعت 24 روز 30 دی ماه در کارت‌های سوخت خودروهای شخصی شارژ خواهد شد. به گفته رویانیان براساس آخرین تصمیمات اتخاذ شده سهمیه بنزین خودروها در بهمن ماه همانند آذرماه با اندکی تغییر بوده، اما نرخ آن 400 تومان محاسبه می‌شود. وی دیروز در یک نشست خبری همچنین بدون اینکه به میزان دقیق سهمیه گازوئیل خودروها اشاره کند، گفت که این سهم متناسب با میزان پیمایش، عملکرد و مصرف گازوئیل خودروها در 9 ماهه نخست سال جاری محاسبه شده است و تا پایان سال به این شکل ادامه خواهد یافت.
رییس ستاد حمل و نقل و مدیریت مصرف سوخت کشور در ادامه درباره سهمیه‌های خودروهای عمومی افزود: بر این اساس،
سهمیه خودروهای شخصی 60 لیتر، تاکسی‌های بنزین سوز شهری 500 لیتر، تاکسی‌های بنزین سوز برون شهری 750 لیتر، تاکسی‌های دوگانه سوز درون شهری 300 لیتر، تاکسی‌های دوگانه سوز برون شهری 500 لیتر، آژانس‌ها و مسافربرهای شخصی چه دوگانه سوز و چه بنزینی 300 لیتر، وانت بارهای نوع یک 200 لیتر، وانت بارهای نوع 2نیز 400 لیتر و موتورسیکلت‌ها 25 لیتر تعیین شده است. رویانیان با اشاره به اینکه سهمیه بنزین حمایتی در بهمن ماه به خودروها داده نمی‌شود، تصریح کرد: در عین حال بنزین 100 تومانی موجود در کارت‌های سوخت به قوت خود باقی است و شهروندان می‌توانند از این سهمیه بنزین کماکان استفاده کنند. به گفته وی حدود یک میلیارد لیتر بنزین هنوز در کارت‌های سوخت به صورت ذخیره باقی مانده است.
قطع سهمیه گازوئیل 165 ریالی از ابتدای بهمن
رویانیان در ابتدای مصاحبه از قطع سهمیه گازوئیل 165 ریالی از اول بهمن ماه خبر داد و گفت: بر‌اساس تمهیدات اندیشیده شده، از ابتدای بهمن ماه گزینه گازوئیل 165 ریالی در سامانه هوشمند حذف خواهد شد و لذا دارندگان خودروهای دیزلی که هنوز گازوئیل 165 ریالی در کارت‌های سوخت خود دارند، تنها تا پایان بهمن ماه مهلت دارند تا از این گازوئیل استفاده کنند، چرا که در غیر این صورت این سهمیه آنها ابطال می‌شود. به گفته وی ازابتدای بهمن ماه نرخ اول گازوئیل150 تومان و نرخ دوم 350 تومان است که در سراسر کشور برای حمل و نقل بار و مسافر استفاده می‌شود.
کف و سقف سهمیه گازوئیل
رویانیان در ادامه بدون اینکه رقم دقیقی از میزان سهمیه گازوئیل خودروها اعلام کند، افزود: برای این منظور متوسط مصرف 9 ماه گذشته خودروها محاسبه شده و به صورت سهمیه روزانه در کارت سوخت آنها واریز خواهد شد. وی در توضیح بیشتر این مطلب اضافه کرد: اما هر خودرو در صورت نیاز به سوخت بیشتر مجاز خواهد بود تا سقف 3 برابر سهمیه روزانه به نرخ 150 تومان گازوئیل دریافت کند.
زمانی که خبرنگاران از وی میزان دقیق سهمیه‌ها را خواستار شدند، رویانیان در پاسخ گفت که خودروهای دیزلی در کشور به 20 کلاس تقسیم‌بندی می‌شوند و سهمیه برای همه آنها تعیین شده است، اما از نظر حرفه‌ای و منطقی امکان اعلام رقم سهمیه‌ها وجود ندارد.
وی البته در بخش دیگری از سخنان خود کف سهمیه گازوئیل بر‌اساس سنجش 9 ماهه مصرف خودروها را 30 لیتر و سقف آن را 250 لیتر عنوان کرد و افزود: تمهیداتی اندیشیده شده که رانندگان حمل و نقل بار و مسافر در یک روز بتوانند تا سه برابر نیز از این سهمیه استفاده کنند. رویانیان تصریح کرد: در عین حال با اتمام سقف سهمیه تعیین شده گازوئیل خودروها، رانندگان این دسته از وسایط نقلیه عمومی باید گازوئیل 350 تومانی مصرف کنند.
انسداد موقت کارت سوخت خودروهای متخلف
وی با تاکید بر اینکه میزان مصرف مورد نیاز کامیون‌ها و اتوبوس‌ها در اختیار آنها قرار خواهد گرفت، افزود: با توجه به پایش هفتگی کامیون‌ها و خودروهای برون‌شهری و درون شهری که از سوی ستاد و مسوولان ذی‌ربط انجام خواهد گرفت، با خودروهایی که از باک خود گازوئیل تخلیه کنند، برخورد خواهد شد و کارت سوخت آنها متوقف می‌شود. رویانیان در توضیح بیشتر افزود: اگر اتوبوس یا کامیونی از گازوئیل تخصیصی برای بخش حمل و نقل در سایر بخش‌ها استفاده کند، کارت سوختش به صورت موقت شارژ نشده و کارت وی به صورت موقت مسدود خواهد شد.
ارائه جدول سقف مصرف گازوئیل به وزارت نفت
وی با بیان اینکه برای مصرف گازوئیل سقفی تعیین کرده‌ایم و این سقف را به وزارت نفت اعلام کرده‌ایم، افزود: هر خودرو گازوئیلی در کشور از نظر ما و سامانه هوشمند سوخت دارای سقف مصرف روزانه و ماهانه است که این سقف برای کار کردن خودروها کافی است و بیشتر از آن نمی تواند مصرف کند. به گفته وی، حداکثر پیمایش جاده و اتوبوس در روز مشخص شده و به طور مثال سهم روزانه یک اتوبوس در روز 40 لیتر است، اما اجازه دارد تا 100 لیتر در روز از گازوئیل استفاده کند؛ چرا که ممکن است چند روز در ماه بیکار باشد و چند روز مستمرا کار کند. وی اضافه کرد: در جدولی سهمیه روزانه هر خودرو را مشخص کرده‌ایم که هر روز تا سه برابر این سهمیه را خودروها می‌توانند برداشت کنند اما میزان سهمیه در طول ماه ثابت است.
ممنوعیت عرضه گازوئیل با کارت سوخت دیگر
رییس ستاد حمل و نقل و مدیریت مصرف سوخت کشور در ادامه با اشاره به تمهیداتی برای جلوگیری از سوء استفاده گفت: بر این اساس، عرضه گازوئیل با کارت سایر خودروها از سوی جایگاه‌داران ممنوع بوده و جایگاه‌داران حق ندارند از کارت در اختیار خود برای مصارف غیر از حمل‌ونقل استفاده کنند که بر این اساس در صورت مشاهده، جایگاه‌داران متخلف ضمن معرفی به تعزیرات حکومتی به 5 برابر قیمت بین‌المللی گازوئیل جریمه می‌شوند.وی توضیح داد: سقف برداشت روزانه گازوئیل به گونه‌ای طراحی شده که هر خودرو با حداکثر پیمایش ممکن بتواند گازوئیل دریافت کند.
ممنوعیت استفاده از باک‌های اضافه
وی با بیان اینکه برای جلوگیری از خروج گازوئیل از چرخه حمل و نقل چند راهکار اندیشیده‌ایم، گفت: در مرحله نخست از صاحبان خودرو و جایگاهداران خواسته‌ایم که اخلاقا، شرعا و قانونا چنین نکنند؛ اما اگر گزارشی مبنی بر تخلیه غیرمجاز از باک برای مصارف غیر حمل و نقل دریافت کنیم کارت سوخت آن خودرو بلوکه شده و به طور موقت مسدود می‌شود. به گفته رویانیان، عرضه غیرمجاز به معنی عرضه گازوئیل برای مصارف غیر حمل و نقل، استفاده غیرقانونی از کارت جایگاه‌دار و استفاده از کارت سوخت خودرویی برای خودروی دیگر می‌شود. وی یکی از دیگر موارد ممنوعیت را استفاده از باک‌های غیراستاندارد و اضافه برای خودروهای گازوئیل‌‌سوز دانست و گفت: از جایگاه‌داران خواسته‌ایم در این خصوص شماره خودروها را گزارش دهند چنانکه 4 سال پیش نیز برخورد گسترده‌ای با باک‌های غیرمجاز انجام شد.
گازوئیل 350 تومانی برای خودروهای ترانزیتی
رویانیان در پاسخ به دنیای‌اقتصاد درباره اینکه مصرف‌کنندگان گازوئیل 350 تومانی چه گروه‌هایی هستند، گفت: جایگاه‌داران دارای کارت‌های سوخت گازوئیل 350 تومانی هستند که بر این اساس خودروهای گازوئیلی ترانزیتی بر‌اساس تمهیدات اندیشیده شده، اولین مشتریان آنها بوده و باید از گازوئیل 350 تومانی استفاده کنند. وی در عین حال اضافه کرد: برای برخی مصارف صنعتی و همچنین برخی مصارف بیش از سهمیه چه در بخش خانگی، صنعتی و حمل و نقل هم گازوئیل 350 تومانی در نظر گرفته شده است.
کارت هوشمند CNG از سال 90
رویانیان در خصوص حمایت دولت از حمل و نقل عمومی در کلانشهرها خصوصا شهرداری تهران گفت: دولت مابه‌التفاوت قیمت سوخت گازوئیل و CNG خودروها را پرداخت می‌کند که در این خصوص این پرداخت‌ها آغاز شده، اما ممکن است، مقداری تاخیر داشته باشد. وی همچنین افزود: در بحث قطار و هواپیما نیز دستگاه‌های حمایتی دیده شده تا افزایش قیمتی همانند اتوبوس و مترو نداشته باشیم.
وی در خصوص استفاده از گاز CNG در خودروها نیز گفت: رویکرد به سمت استفاده از گاز CNG فعلا عملا به شکلی متوقف شده، اما از سال 90 کارت هوشمند CNG نیز در کشور اجرایی می‌شود که بر این اساس مشکلات سوخت تاکسی‌ها بر طرف خواهد شد.
عکس: نگار متین‌نیا


کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط محسن 89/10/29:: 8:1 صبح     |     () نظر