شوک مالیاتی به بازار سکه
پس از کش و قوسهای فراوان میان سازمان امور مالیاتی و بانک کارگشایی بر سر مالیات بر ارزش افزوده سکه، دیروز بانک مرکزی قیمت فروش سکه تمام بهار آزادی در شعب بانک ملی را 18 هزار و 820 تومان افزایش داد؛ افزایش نرخی که بنابر اعلام رییس اتحادیه کشوری طلا و جواهر به واسطه اخذ مالیات بر ارزش افزوده بوده است. رخداد این جهش قیمت به میزان 10 هزار تومان در سکه نیم، 6 هزار و 960 تومان در ربع سکه نیز رشد 4 درصدی قیمت معادل مالیات بر ارزش افزوده را تایید میکند. بنابر اعلام بانک مرکزی مالیات بر ارزش افزوده سکه تنها یک بار و در زمان فروش سکه توسط بانک کارگشایی از این بانک اخذ میشود و معاملات دست دوم سکه از سوی خریداران، مشمول این مالیات نخواهد شد.در همین حال شوک مالیاتی بانک مرکزی به بازار سکه در روز گذشته منجر به از بین رفتن اختلاف قیمت سکه دولتی و بازار آزاد شد. به بیان دیگر پس از دو ماه، اینک قیمت سکه دولتی و بازار آزاد در سطحی یکسان معامله شدند. وضعیتی که ثبات آن در روزهای آینده در گرو قیمتهای جهانی، نوسان نرخ برابری دلار آمریکا در برابر ریال و تحرکات نقدینگی سرمایهگذاران است.
قیمت سکه دولتی و آزاد یکسان شد
شوک 18 هزار تومانی مالیاتی به سکه بانکی
گروه بازار پول- مسعود رضا طاهری: اعمال 4 درصد قانون مالیات بر ارزش افزوده، قیمت سکه را در شعب بانک ملی 18 هزار تومان گران کرد.
روز گذشته با وجود تعطیلی بازارهای جهانی و ثبات نرخ هر اونس طلا در حد 1513 دلار و افزایش تنها 5 تومانی نرخ دلار آزاد، قیمت هر سکه بهار آزادی در شعب بانک ملی با 18 هزار و 820 تومان افزایش از سوی بانک مرکزی تا 437هزار و 320 تومان بالا رفت. بهای نیم سکه در این شعب با 10 هزارو 20 تومان افزایش به 218 هزارو 920 تومان رسید و ربع سکه نیز با 6هزار و 960 تومان افزایش قیمت تا 128 هزارو 960تومان گران شد.
بانک مرکزی در بخشنامهای از بانک ملی و کارگشایی خواست تا به قیمت فروش سکه بابت مالیات بر ارزش افزوده 4 درصد بیافزایند.
این در حالی است که قیمت سکه در بازار آزاد نسبت به نرخ سکه دولتی از نرخ رشد کمتری برخوردار بود. دیروز سکه بهار آزادی در بازار 14 هزار تومان گران شد و به نرخ 437 هزارتومان رسید. قیمت سکه در بازار تقریبا 2000تومان کمتر از قیمت سکه بانکی بود. گزارشها از سطح بازار حاکی است که صرافیها و سکه فروشان اغلب سکه نمیخرند. بلاتکلیفی در قیمتها آنها را وادار ساخت تا قیمت خرید سکه از مشتری را 422 هزار تومان تعیین کنند، که البته کسی به این قیمت حاضر به فروش سکه خود نبود.
نرخ نیم سکه در بازار 7 هزار تومان گران شد و به نرخ 219 هزار تومان رسید. قیمت ربع سکه نیز در بازار 3000 تومان گران شد که البته 3000 تومان کمتر از میزان افزایش نرخ ربع سکه دولتی است.
پیش درآمد شوک مالیاتی به بازار سکه در نیمه اردیبهشت ماه امسال با صدور دستور اخذ مالیات بر ارزش افزوده برای معاملات سکه از سوی وزیر اقتصاد مضراب خورد.وزیر امور اقتصادی و دارایی درپانزدهم ماه قبل در حالی از صدور دستور برای اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده برای معاملات سکه خبر داد که رییس صندوق صادرات طلا و جواهر در واکنش به این دستور آن را نقض توافقات بانک مرکزی با صنف طلا و جواهر خواند.
«سید شمسالدین حسینی» با بیان آنکه به سازمان امور مالیاتی اعلام شده که مالیات بر ارزش افزوده برای سکه نیز اعمال شود، گفته بود: این سازمان نیز مصرانه این امر را پیگیری کرده و مالیات برارزش افزوده طلا که جزو احکام قانونی است در بخش سکه نیز عملیاتی شده است.
به گفته وی، این قانون در مورد عرضه سکه بانک مرکزی در شعب بانک ملی نیز اجرایی میشود. حسینی گفت: در روزهای آینده به سمتی میرویم که فرمها، صورتحسابها و فاکتورها هم ثبت و جریان موجود در جامعه رصد شود و این کار در بانک مرکزی هم اعمال میشود.
وی با بیان آنکه، دولت خود را متعهد میداند از اختیار انحصاری خود در ضرب و عرضه سکه برای ایجاد تعادل در بازار استفاده کند، گفته بود: بانک مرکزی مرجع ضرب سکه و بزرگترین توزیعکننده آن است و به عنوان حاکمیت، خود را متعهد میدانیم از این اختیار انحصاری برای تعادل، توازن و اعتماد بخشی در جامعه استفاده کنیم.
در عین حال علی فخر موحدی، رییس صندوق صادرات طلا و جواهر کشور به دنیای اقتصاد گفت: مشمول شدن سکه در قانون مالیات بر ارزش افزوده در واقع نقض توافقات بین بانک مرکزی و صنف طلا و جواهر است. وی افزود: اگر هنگام ورود شمش طلا، مالیات 4 درصدی از آن گرفته میشود، چرا پس از ضرب سکه، مجددا آن را مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده میکنند؟ موحدی با بیان اینکه شمشهای طلا در بانک مرکزی از ذخایر ارزی کشور تهیه شده و عوارض گمرکی 4 درصدی نیز برای آن پرداخت میشود تاکید کرد: نباید مالیاتی تحت این عنوان از سکه گرفته شود.
پیشتر نیز معاون سازمان امور مالیاتی گفته بود: با توجه به اینکه سکه بهار آزادی توسط بانک مرکزی ضرب میشود، در این مرحله از اجرای قانون مشمول مالیات بر ارزش افزوده نمیشود.
مالیاتی از فروش سکه از مردم گرفته نمیشود
رییس اتحادیه کشوری طلا و جواهر نیز با تایید خبر اعمال قانون مالیات بر ارزش افزوده سکه به خبرگزاری فارس گفت: مالیات برارزش افزوده سکه و طلا تنها یک بار آنهم در زمان خرید سکه اخذ میشود. وی گفت: مردم نگران نباشند هنگامی که بخواهند سکههای خود را بفروشند مالیاتی از آنها کسر نمیشود. کشتیآرای تصریح کرد: امروز بازارهای جهانی تعطیل است و دلیل گران شدن سکهها در بازار داخلی نیز به خاطر مالیات بر ارزش افزوده است به همین دلیل برای پیشبینی وضعیت قیمت طلا در روزهای بعد باید منتظر باز شدن بازارهای بینالمللی بود.
این مقام مسوول در حوزه طلا و جواهر همچنین با اشاره به اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده در طلا فروشِیها، گفت: طلا و سکه باید به یک میزان مالیات داشته باشند که طبق قانون از امروز این امر اجرایی شد.
کلمات کلیدی: