سفارش تبلیغ
صبا ویژن
دانشمند می تواند هنگامی که از چیزی که نمی داند پرسیده شود، بگوید : «خدا داناتر است» و برای غیر دانشمند این حقّ نیست . [امام صادق علیه السلام]
پـــــــــــیچک
درباره



پـــــــــــیچک


محسن
پیوندها
آرشیو یادداشت‌ها

دلار نبود، سکه نافرمان شد

تقاضای بیش از حد، قیمت سکه در بازارهای داخلی را با رشد بیش از 10 درصد مواجه کرد
گروه بورس کالا – سردار خالدی: مبادلات سکه در بازارهای داخلی طی هفته گذشته در غیاب دادوستد دلار با رشد قابل‌توجهی رو‌به‌رو شد؛ به طوری‌که قیمت سکه در پایان روز پنج‌شنبه نسبت به روز شنبه هفته گذشته در بازار نقدی بیش از 15 درصد و در بازار آتی بیش از 10 درصد رشد داشت.

 

طلای جهانی باز هم نوسانی شد
مبادلات طلا در بازارهای جهانی طی هفته گذشته با نوسان نسبتا بالایی از سرگرفته شد، قیمت طلا به ازای هر اونس در بازارهای اروپایی و نیویورک به تاثیر از تضعیف و تقویت دلار از یک هزار و 630 تا یک هزار و 670 دلار در نوسان بود. انتشار گزارش‌هایی درباره بحران بدهی منطقه یورو، داده‌های اقتصاد ایالات متحده و از سویی بالابودن سطح تقاضا در چین به دلیل آغاز تعطیلات سال نو چینی و هند از مهم‌ترین فاکتورهای تاثیرگذار روی روند بازار طلا بوده‌اند. البته پس از اینکه صندوق بین‌المللی پول اعلام کرد قصد دارد سرمایه این صندوق را به منظور راه‌حل خروج از بحران منطقه یورو افزایش دهد و موافقت آن منوط به موافقت سران کشورهای G20 در اجلاس مکزیک شد، سرمایه‌گذاران نسبت به افزایش سرمایه در بازارها امیدوار شدند. در کنار پیشنهادات و توصیه‌های صندوق بین‌المللی پول، پیش‌بینی‌های پی‌در‌پی بانک جهانی مبنی بر آینده نامعلوم بازارها و اقتصاد جهان، آمادگی اسپانیا و فرانسه برای مزایده فروش اوراق قرضه، فروش مناسب اوراق قرضه ایتالیا، از سر گرفتن گام‌های جدی برای حل بحران یونان و بهبود منطقه یورو و در پی آن تقویت یورو در برابر دلار از دیگر پارامترهای تاثیرگذار نوسانی شدن بازار بودند. اخبار دلگرم‌کننده از بانک‌های ایالات متحده توسط فدرال رزرو در کنار داده‌هایی مبنی بر تقویت رشد اقتصاد این کشور نیز، بازارها را با افت و خیز همراه کرد. در هر حال گزارش‌هایی مبنی بر وضعیت تولید در آلمان برای ماه مه، میزان سفارش‌های صنعتی و خرید و فروش آن در ایتالیا برای ماه نوامبر، آمار فروش‌های بازار خرده فروش در بریتانیا برای ماه مه و از سویی فروش خانه‌های موجود در ایالات‌متحده برای ماه دسامبر روی روند کلی بازارها تاثیرگذار بودند. به نظر تحلیلگران، با توجه به تقاضای مناسب خرده فروشی در هند و چین و از سویی افزایش تقاضا برای صندوق‌های سرمایه‌گذاری طلا در اروپا و ایالات‌متحده، احتمال رشد قیمت‌ها در ماه فوریه بسیار بالاست. این در حالی است که ممکن است با توجه به فاکتورهای خارج از ذات بازار(سیاسی)، نوسان رو به بالای قیمت طلا در ماه ژانویه همچنان ادامه پیدا کند.
دلار نبود، سکه جایگزین شد
بازار داخلی هفته گذشته را در بی‌سابقه‌ترین هفته معاملاتی، با التهاب شدیدی دنبال کرد؛ توقف خرید و فروش دلار، تقاضاها را به سمت بازار سکه هدایت کرد. حجم بالای نقدینگی در بازار داخلی و از سویی تورم دو رقمی، بسیاری از سرمایه‌گذاری‌ها را به سمت خرید سکه سوق داده است. به نظر معامله‌گران، در شرایط فعلی بهترین بازار برای سرمایه‌گذاری بازار طلا و سکه است؛ زیرا در عین حال که با سوددهی بالایی رو‌به‌رو بوده، با نقدینگی اندکی هم می‌توان نفع زیادی را به دست آورد. براساس اعلام برخی از مطلعان، سوددهی بازار سکه طی هفته گذشته 18 درصد بوده که در نوع خود قابل‌توجه است، رشد قیمت سکه و کاهش ارزش پول ملی وضعیت نگران‌کننده‌ای را برای معامله‌گران به وجود آورده است. علاوه بر توقف خرید و فروش دلار، شایعات و گمانه‌زنی‌های پیرامون تایید یا عدم تایید مصوبه اخیر شورای پول و اعتبار توسط رییس‌جمهور از نظر روانی فضای سنگینی برای رشد قیمت‌ها به وجود آورده است. این در حالی است که اعضای شورا و نمایندگان مجلس بر این باورند مصوبه‌های شورای پول و اعتبار قانونی است و دولت ملزم به اجرای آن است؛ به نظر می‌رسد برای نتیجه‌گیری در این باره باید منتظر رای نهایی رییس‌جمهور بود.
تحلیلگران معتقدند معامله‌گران و مجموعه بازار نسبت به سیاست‌های اقتصادی بی‌اعتماد شده‌اند و همین باعث شده حتی اخبار امیدوار‌کننده بانک مرکزی مبنی بر تک نرخی شدن ارز و از سویی جلسات مشترک وزرای اقتصاد و دارایی، صنعت و معدن و تجارت و رییس بانک مرکزی نیز نتواند هیجان بازار را فروکش کند. طی هفته گذشته بازار در حالی روز ابتدایی را با نوسان قیمت‌ها دنبال کرد که 4 روز پایانی هفته با افزایش شدید قیمت رو‌به‌رو شد. قیمت سکه طرح جدید در شرایطی رشد کرد که در روز پنج شنبه به مرز 800 هزار تومان هم رسید. در همین حال اقدامات بانک مرکزی مبنی بر هشدار به دارندگان ارز غیر قانونی و دریافت ارز مسافرتی از طریق صرافی‌های مجاز نیز نتوانسته از رشد شدید قیمت‌ها جلوگیری کند. البته گمانه‌زنی‌ها حاکی از تزریق دلار به بازار در روز شنبه و در نهایت طی هفته جاری است، این در حالی است که با تعطیلات پیش رو در هفته جاری احتمال کاهش تقاضا و آرامش نسبی بازار وجود دارد.
آتی به پای نقدی رشد کرد
در بازار آتی بورس کالای ایران نیز روند قیمت‌ها به تاثیر از بازار نقدی و نوسانات بازار جهانی با رشد شدید قیمتی مواجه شد، اما روند حجمی و ارزشی مبادلات پایین آمد. رشد شدید قیمت‌ها و تشکیل صف‌های سنگین خرید برای 4 روز به صورت متوالی، نگرانی‌ها را برای آینده بیشتر کرد. به نظر معامله‌گران، با رشد بی‌رویه قیمت‌ها و نبود فروشنده در بازار بسیاری از معامله‌گران کال مارجین
(Margin Call) شده‌اند، به همین دلیل بسیاری از آنها به دنبال گرفتن موقعیت‌های خرید یا شارژ حساب‌هایشان بودند؛ با شرایط به وجود آمده بازار در سه روز متوالی به دلیل صف‌های خرید و نبود فروشنده، شاهد تشکیل بازار جبرانی بود، اما باز هم بسیاری از معامله‌گران با ضررهای سنگینی رو‌به‌رو شدند. آنان معتقد بودند زمانی که قیمت‌ها با رشد شدید یا افت شدید رو‌‌به‌رو می‌شود، دولت باید به منظور حمایت و کمک به بازار تا حدودی التهاب دادوستدها را کاهش دهد، اما به این معنی نباشد که در بازار دخالت کند؛ زیرا با دستوری کردن وظایف، وضعیت برعکس می‌شود و سازوکار عرضه و تقاضا به هم می‌خورد.
در همین حال دادوستدها در بازار آتی در حالی دنبال می‌شود که براساس تازه‌ترین اطلاعیه مدیریت قراردادهای آتی، تصمیم گرفته شد: وجه تضمین قراردادهای آتی با 50 هزار تومان افزایش از 700 هزار تومان به 750 هزار تومان در روز دوشنبه هفته جاری برسد. این در حالی است که روند قیمت‌ها در بازار روز پنج شنبه برای سکه موعد تیرماه 850 هزار تومان را هم تجربه کرد. البته در هفته گذشته سررسید قراردادهای دی ماه نیز به پایان رسید و در روز دوشنبه 26 دی ماه بسیاری از فروشندگان این قرارداد با نکول مواجه شدند تا از فروش این قراردادها پشیمان شوند. در مجموع در بازار آتی از روز شنبه تا پایان روز پنج شنبه (بدون احتساب معاملات بازار جبرانی) 36 هزار و 928 قرارداد به ارزش 2 تریلیون و 633 میلیارد و 235 میلیون و 390 هزار ریال معامله شد که نسبت به هفته ماقبل به ترتیب 64/48 و 87/55 درصد کاهش داشت. برای قراردادهای دی ماه نیز یک هزار و 37 قرارداد به ارزش 68 میلیارد و 842 میلیون و 990 هزار ریال دادوستد شد. برای سکه تحویلی اسفند ماه نیز 7 هزار و 5542 قرارداد به ارزش 431 میلیارد و 926 میلیون و 670 هزار ریال معامله شد. مبادلات سکه معاملاتی اردیبهشت ماه 7 هزار و 933 قرارداد به ارزش 582 میلیارد و 255 میلیون و 60 هزار ریال بود. سکه‌های تیرماه نیز با دادوستد 20 هزار و 416 قرارداد به ارزش یک تریلیون و 550 میلیارد و 210 میلیون و 670 هزار ریال دنبال شد. این در حالی بود که در سه روز متوالی (سه شنبه ، چهارشنبه و پنج شنبه) در مجموع یک هزار و 856 قرارداد به ثبت رسید. روند قیمت‌ها در بازار آتی نیز با وجود اینکه در بسیاری از روزها پایین‌تر از بازار نقدی قرار گرفت، اما در هر صورت با نوسان مثبت 3 درصدی روبه رو بود، معامله‌گران معتقدند اگر نوسان
3 درصدی و محدودیت لحاظ نمی‌شد ممکن بود رشد قیمت‌ها در بازار آتی به سطح بی‌سابقه‌ای برسد، اما در نهایت در روز پنج شنبه سکه تحویلی اسفندماه با 79 هزار و 789 تومان رشد (36/10 درصد)، سکه تحویلی اردیبهشت ماه با 83 هزار و 241 تومان رشد (44/10 درصد) و سکه تحویلی تیرماه با 86 هزار و 525 تومان رشد (42/10 درصد) نسبت به روز یکشنبه (روز شنبه تعطیل رسمی بود) مواجه شد.

 


کلمات کلیدی: دلار و ارز، طلا و سکه


نوشته شده توسط محسن 90/11/1:: 7:55 صبح     |     () نظر