سفارش تبلیغ
صبا ویژن
بدترین برادران کسى است که براى او به رنج افتى . [ چه رنج افتادن مستلزم مشقّت است . و این شرّ را برادرى که براى او به رنج افتاده‏اند سبب شده . پس او بدترین برادران است . ] [نهج البلاغه]
پـــــــــــیچک
درباره



پـــــــــــیچک


محسن
پیوندها
آرشیو یادداشت‌ها

6/2 درصد عیدی بورس تهران

 - بورس اوراق بهادار نخستین هفته کاری سال «تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی» را با رشد حدود 6/2 درصدی شاخص کل به پایان رساند تا سهامداران سال جدید را با امیدواری آغاز کنند. رونق بهاری بورس امسال با محوریت گروه پتروشیمی، بازدهی قابل قبولی را رقم زد و کام معامله‌گران را شیرین کرد. بر این اساس شاخص کل در حالی به رقم 26هزار و 576واحد رسید که احتمال عبور آن از مرز 27هزار واحد و به چالش کشیدن رکورد تاریخی شاخص بورس؛ یعنی 27هزار و 100 واحد دور از ذهن نیست.

 

جنب پل حافظ
عیدی 6/2 درصدی بورس در هفته نوروزی
گروه بورس – همایون دارابی: بورس اوراق بهادار نخستین هفته کاری سال «تولید ملی،حمایت از کار و سرمایه ایرانی» را با رشد حدود 6/2 درصدی شاخص کل به پایان رساند تا سهامداران با امید بیشتری گام به سال 91 بگذارند. شاخص کل در انتهای نخستین هفته در حالی به رقم 26هزار و 576واحد رسید که احتمال عبور آن از مرز 27هزار واحد و به چالش کشیدن رکورد تاریخی شاخص بورس یعنی 27هزار و 100 واحد دور از ذهن نیست.فعالان بازار سرمایه در حالی در سال جدید فعالیت خود را شروع کردند که بورس اوراق بهادار تهران در سال 90 توانست با جذب یک میلیون و 831 هزار خریدار، داد‌و‌ستد 22 هزار و 644 میلیارد تومان سهام را با ثبت بازدهی شاخص کل معادل 2/11 درصدی پشت سر بگذارد؛ امری که البته در مقایسه با بازارهای موازی رقم قابل ملاحظه‌ای نبود.
سرمایه‌گذاران در ابتدای سال 91 شاهد آن بودند که مقام معظم رهبری برای پنجمین سال متوالی موضوعی اقتصادی را برای نامگذاری سال جدید انتخاب فرموده و این سال تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی نامیده شده است. این امر موجب افزایش انگیزه معامله‌گران در بازار سرمایه شده و در سایه آرامش بخش‌های دیگر، بازار سهام با رشد قیمت‌ها کار خود را شروع کرد.
در این فضا بازار با انگیزه‌های دیگری نیز برای رشد همراه بود. اعلام تصمیم جدید بانک مرکزی در از سر گیری مبادله ارزها در بازار آزاد باعث افزایش شفافیت در بازار ارز و در نتیجه افزایش قابل ملاحظه درآمد شرکت‌های دارای صادرات خواهد شد. این امر موجب شد تا سهام شرکت‌های دارای صادرات و شرکت‌هایی که دارای نظام نرخ گذاری بر مبنای نرخ جهانی مورد اقبال قرار گیرند. در این میان شرکت‌های تولید‌کننده محصولات پتروشیمی، فلزات اساسی و معدنی‌ها بیش از نمادهای دیگر از این مساله متاثر شدند. انتظار می‌رود با احتساب نرخ بازار آزاد ارز که اینک در حد 19هزار ریال پایدار به نظر می‌رسد، شرکت‌های صادرکننده یا مشمول قیمت‌گذاری بر مبنای نرخ جهانی با رشد قابل ملاحظه‌ای مواجه شوند. نمونه‌هایی نظیر ملی مس که در سه ماه پایانی سال 90 فروش خود را بر مبنای کاتد 7500دلار و نرخ ارز 12هزار و 260ریال اعلام کرده‌اند، با توجه به فروش داخلی در نرخ نزدیک به 14هزار ریال و نرخ ارز نزدیک به 58درصد بالاتر فرصت سودآوری قابل ملاحظه‌ای را دارند. در همین حال به دلیل تحریم بانک مرکزی و همچنین فشار بر خرید نفت کشورمان شرکت‌های دارای صادرات در سال 91به ویژه شرکت‌هایی که فروش آنها با دشواری حمل و نقل همراه نباشد با افزایش اهمیت مواجه شده و به شرکت‌های استراتژیکی تبدیل خواهند شد.
در همین حال بازار سرمایه در هفته اول سال 91همچنان با مسائل گذشته دست به گریبان بود. در مسائل‌ سیاسی سفر نخست‌وزیر ترکیه به تهران و اعلام توافق‌های اولیه برای از سرگیری مذاکرات در 13آوریل احتمالا در استانبول یا ژنو از اهمیت بالایی برخوردار است. در مسائل‌ سیاسی انتظار نمی‌رود برگزاری دور دوم انتخابات نیز تغییری در فضای آرام سیاسی داخلی ایجاد کند.
در همین حال در حوزه اقتصادی معامله‌گران در هفته گذشته با شوک ناشی از اعلام واریز یارانه‌های غیر قابل برداشت مربوط به مرحله دوم طرح هدفمند‌سازی یارانه‌ها مواجه بودند. اعلام واریز 280هزار ریال که البته ممکن است یک ماهه یا دو ماهه باشد انتظار برای تغییر قیمت‌های حامل‌های انرژی به میزان حداقل 20درصد (به صورت متوسط در کمترین فرضیات) را ایجاد کرده است. هرچند مصوبه مجلس شورای اسلامی اجرای مرحله دوم را در سه ماهه نخست امسال تقریبا غیرممکن می‌سازد اما تجربه رفتار دولت و مجلس موجب شده است سرمایه‌گذاران با نگرانی در مورد احتمال بروز اختلاف میان مجلس جدید و دولت در صورت اجرای ناگهانی مرحله دوم هدفمند‌سازی یارانه‌ها دور از انتظار نخواهد بود. در این میان اجرای مرحله دوم این طرح که احتمال تمرکز آن از بخش مصارف خانگی به بخش صنعتی و خدماتی معطوف خواهد بود می‌تواند برای شرکت‌ها دشواری‌هایی را به همراه بیاورد که باید منتظر اعلام جزئیات مرحله دوم طرح هدفمند‌سازی یارانه‌ها ماند.
در همین رابطه رییس‌ کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با اشاره به نگرانی مجلس درباره اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها گفت: مجلس نگران است که فاز دوم هدفمندی دشوارتر از فاز اول اجرا شود، بنابراین طرح یک فوریتی را برای جلوگیری از این صدمات در دست بررسی دارد.
علی عباسپور تهرانی در گفت‌وگو با خانه ملت یادآور شد: آزادسازی قیمت‌ها باید براساس قانون به صورت تدریجی و با شیب ملایم اجرایی می‌شد ولی متاسفانه دولت قانون را رعایت نکرد.
در صحنه اقتصادی موضوع تحریم‌های اقتصادی نیز از جمله موضوعات چالش‌برانگیز سال 91خواهد بود. با توجه به تصمیم اتحادیه اروپا برای قطع واردات نفت از تیرماه سال جاری کارشناسان بازار در انتظار بروز ابتکاراتی در صحنه سیاسی برای توقف این روند هستند. در همین حال با توجه به محدودیت‌های مراودات اقتصادی کارشناسان برآوردهای اولیه خود از اجرای طرح‌های توسعه‌ای شرکت‌های بورسی را تغییر داده‌اند به طوری که به نظر می‌رسد اکثر این طرح‌ها نیازمند زمان و هزینه‌ای بیشتر از برآوردهای اولیه خواهند بود.
در صحنه اقتصاد جهانی نخستین سه ماهه سال میلادی 2012 با تقویت بازارهای جهانی به پایان رسید؛ تا جایی که کاهش نگرانی از وضعیت اقتصادی منطقه یورو و تثبیت روند رشد اقتصاد ایالات متحده آمریکا در تقابل با نگرانی از کاهش تقاضا چین برای فلزات اساسی موج رشد قیمت‌های فلزات اساسی را به همراه آورد. شرایط در بازار جهانی به گونه‌ای رقم خورده که در آخرین معاملات بورس فلزات لندن مس توانست به رکورد 8هزار و 400دلار در هر تن برسد که 11درصد بیش از هفته آغازین سال 2012بود. در همین حال بهای فلزات سه‌گانه صنعتی آلومینیوم، روی و سرب به ترتیب 2هزار و 98دلار، 2هزار و 3دلار و 2هزار و 25دلار در هر تن رقم خورد. در همین حال در صحنه بورس کالا تنها عرضه صورت گرفته در هفته دوم سال 91 به پتروشیمی مارون اختصاص یافت به طوری که پلی‌اتیلن سنگین ای ایکس فایو 18هزار و 652ریال، پلی پروپیلن زد سه 18هزار و 581ریال و منو اتیلن گلایکول 12هزار و 420ریال معامله شد.
اما در تحولات درون بورس اوراق بهادار مسائل‌ کلان پیام نوروزی مسوولان بورسی مورد توجه بود. علی صالح‌آبادی در مصاحبه‌ای خاطرنشان کرد: این وعده را به مردم می‌دهم که روند رو به رشد بازار سرمایه امسال نیز ادامه یابد، به طوری که مردم بتوانند سود بالاتری در بورس کسب کنند و روز به روز شمار معامله‌گران بازار سرمایه به دلیل بازدهی بالای آن افزایش یابد.
در همین حال بازار سرمایه احتمالا تغییراتی را با توجه به تجربیات مناسب فرابورس در مورد معاملات صورت خواهد داد. معاملات فرابورس که بدون حجم مبنا به صورت روانتری نسبت به بورس اوراق بهادار در حال اجرا است، احتمالا فضایی را برای حذف حجم مبنا و افزایش دامنه نوسان ایجاد خواهد کرد. همچنین کاهش کارمزد معاملاتی که در حال حاضر یکی از بالاترین نرخ‌های جهانی را در بورس تهران دارد نیز مورد توجه سرمایه‌گذاران است. از سوی دیگر سال 90 به دلیل مسائل‌ رخ داده در مورد بانک‌ها، در کنار بلاتکلیفی وضعیت پست بانک و مجمع آن و جریان سفته‌بازی در گروه‌های کم گردشی نظیر قند و کاشی و مساله بهره مالکانه معادن یکی از سال‌های با ریسک بسیار بالا برای سرمایه‌گذاران بود که تاثیراتی را بر اعتماد عمومی به بازار سرمایه ایجاد کرده است. بازگرداندن این اعتماد نیازمند تعیین تکلیف سرمایه‌گذارانی است که به ویژه در نمادهای پذیره نویسی شده با بلوکه شدن دارایی خود مواجه شده‌اند.
در کنار مسائل کلان انتشار صورت‌های مالی دو شرکت صنعتی و معدنی شمال شرق شاهرود و توکاریل احتمال عرضه سهام این دو شرکت را در فرابورس ایجاد کرده است. «کشرق» شرکتی در زمینه تولید ذغال سنگ با تولید سالانه 160تا 200هزار تن است و شرکت توکاریل هم در زمینه حمل و نقل محموله‌های ریلی صنعتی و معدنی فعال است. در همین حال لیست پر تعدادی از شرکت‌های ریز و درشت در انتظار عرضه در بورس و فرابورس هستند. شرکت‌هایی نظیر هلدینگ خلیج‌فارس، نفت پاسارگاد و جی، بیمه ملت، بانک سامان، بیمه ملت، پالایشگاه‌های شیراز و بندر‌عباس، معدنی صبانور و سایپا کاشان از شرکت‌هایی هستند که احتمال عرضه آنها در فصل بهار بالا ارزیابی می‌شود.
در بازار چه خبر بود؟
اما بازار روز چهارشنبه بازاری مثبت بود که در آن شاخص کل به مدد رشد قیمتی نمادهایی نظیر نفت و گاز پارسیان، صندوق بازنشستگی، پتروشیمی‌های خارک، پردیس و شیراز و ملی مس با رشد 2/43واحدی مواجه شده و به رقم 26هزار و 576رسید. انتظار می‌رود شاخص در روزهای آینده در صورتی که با بحرانی ناگهانی مواجه نشود بتواند مرز روانی 27هزار واحد را به چالش بکشد.
در بازار روز چهارشنبه معامله‌گران در نماد مخابرات با برگزاری مجمع انتخاب اعضای هیات مدیره به تابلو بازگشت مخابرات ایران در حالی روز چهارشنبه با افت قیمت همراه شد که این شرکت از ابتدای اسفند‌ماه تغییر تعرفه در کلیه استان‌ها به جز تهران را اجرا کرده و از پانزدهم فروردین هم برای استان تهران براساس مصوبه شورای رقابت افزایش نرخ 12درصدی به جز در مکالمات موبایل و موبایل به ثابت را اجرا خواهد کرد. با این افزایش نرخ پالس از 3/44به 03/51ریال می‌رسد که در نهایت با حذف کد درون استانی افزایش دیگری را تجربه خواهد کرد.
در نماد مخابرات، احتمال برگزاری مجمع همراه اول در آخرین هفته فروردین‌ماه مورد توجه معامله‌گران است.
در گروه پتروشیمی، معامله‌گران روز چهارشنبه همچنان با رشد قیمتی نمادهای شاخص این گروه مواجه بودند؛ مساله افزایش قیمت جهانی محصولات پتروشیمی به ویژه افزایش بهای اوره و آمونیاک که در منطقه خاورمیانه به 480دلار در حالت فوب و تک‌محموله‌ای رسیده است. همچنین احتساب بهای بازار آزاد برای تسعیر نرخ ارز موجب شده است کارشناسان توجه ویژه‌ای را به گروه پتروشیمی نشان دهند.
در نمادهای عمده این گروه نظیر پردیس معامله‌گران شاهد احتساب نرخ فروش اوره معادل 382دلار در هر تن و نرخ تسعیر ارز صادراتی هستند که این امر دستخوش تغییر اساسی شده است. بازار با شایعاتی در مورد احتمال اعلام پوشش مناسب در سه ماهه شرکت مواجه است که این پوشش می‌تواند به صورت زنجیره‌ای شرکت‌های نفت و گاز پارسیان و سرمایه‌گذاری غدیر را متاثر کند.
در این گروه، روز چهارشنبه نماد پتروشیمی زاگرس پس از مدت‌ها مورد توجه معامله‌گران قرار گرفت. این شرکت که بیش از یک میلیارد دلار صادرات در سال گذشته داشته است با معامله 7/3میلیون سهم مواجه شده و با صف خرید به کار خود پایان داد.
در این گروه، مدیرعامل شرکت پتروشیمی مارون درباره صادرات محصولات مجتمع پتروشیمی مارون، گفت: سالانه حدود یک میلیون و 600 هزار تن انواع محصولات پتروشیمی همچون اتیلن، اتیلن گلایکول، پلی پروپیلن و پلی اتیلن سنگین تولید و بخش عمده‌ای از آن به بازارهای آسیایی و اروپایی صادر می‌شود.
مدیرعامل پتروشیمی مارون تصریح کرد: کشور چین بزرگترین واردکننده محصولات پتروشیمی مارون بوده و بزرگترین مشتری پلیمرها و ام.ای.جی این مجتمع تولیدی است.
همچنین در گروه پتروشیمی، مدیرعامل پتروشیمی اصفهان با ارسال نامه‌ای به سازمان بورس آخرین وضعیت این شرکت بورسی را شفاف‌سازی کرد.
مرتضی‌خالقی‌فر با ارسال نامه‌ای به اداره نظارت بر ناشران بورسی سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرد: با توجه به اتمام قرارداد شرکت تجارت‌آذین نقش جهان با شرکت شایان اسپادانا، مبلغ 50 میلیارد تومان (شامل 40 میلیارد تومان اصل و 10 میلیارد سود ناشی از اجرای مفاد قرارداد) به حساب شرکت تجارت‌آذین نقش جهان واریز شد و سهم این شرکت از درآمد حاصله به میران 90 درصد و به مبلغ 9 میلیارد تومان در پیش‌بینی سالانه محاسبه شده که قبلا نیز به بازار منعکس شده است.
وی با اشاره به مکاتبات قبلی، ادامه داد: با عنایت به عدم انعقاد قرارداد دریافت خوراک از سال 87 تاکنون و وجود اختلاف حساب این شرکت با پالایشگاه اصفهان، ارسال خوراک از طرف آن شرکت تا یک سوم در بهمن‌ماه به مدت 15 روز و در اسفند 90 تاکنون
(13 روز) کاهش یافته است. با توجه به وجود هزینه‌های ثابت شرکت، تاثیر کمبود خوراک بر درآمد هر سهم در پایان سال محاسبه و به بازار اعلام خواهد شد.
این مقام مسوول‌ خاطرنشان کرد: به‌رغم محدودیت‌های ارزی موجود در کشور، با تلاش‌ها و پیگیری‌های مستمر انجام‌شده از طرف مجموعه مدیریت، مبلغی معادل 50 میلیون دلار از مطالبات ارزی به حساب شرکت واریز شد.
خالقی‌فر در خاتمه گفت: با توجه به روش انجام‌شده در وصول مطالبات ارزی، مبلغ فوق به نرخ بازار آزاد تسعیر شده که سود و زیان ناشی از تسعیر آن تا مبالغ ثبت شده دفتری در پایان سال همراه با سایر موارد خصوصا موضوع خوراک به بازار انعکاس خواهد شد.
لازم به ذکر است نماد پتروشیمی اصفهان در بازار دوم معاملات از 10 دی سال گذشته تاکنون بسته است.
در گروه خودرویی، بازگشت قیمت محصولات شرکت‌های خودرویی موجب شده است تا امسال بهار خودرویی‌ها کم‌رنگ‌تر تصویر شود. در صورت تغییر در نرخ محصولات، شرکت‌های خودرویی می‌توانند به صورت سنتی شرایط مطلوبی را تجربه کنند.
در این گروه، شرکت ایران خودرو پیش‌بینی سود سال 91 خود را با تعدیل مثبت 2 درصدی رقم 371 ریال اعلام نموده است.
در حالی که این شرکت سود سال 90خود را پیش از این رقم 364 ریال اعلام کرده بود.
این شرکت نرخ دلار را در بودجه سال 91 حدود 1226 تومان و نرخ یورو را 1620 تومان در نظر گرفته است.
در گروه فلزی، نامشخص بودن تکلیف نرخ حقوق دولتی معادن موجب بلاتکلیفی سهامداران شده است. در انتظار می‌رود شفاف‌سازی در مورد وضعیت این حقوق، در صورتی که این محاسبات از ابتدای سال 90 صورت گیرد، با تغییر جدی در صورت‌های مالی شرکت‌های سنگ‌آهنی همراه خواهد شد. در این گروه، سرمایه‌گذاری معادن و فلزات با احتمال ورود دو شرکت صبانور و ایمپادکو به فرابورس مواجه است. انتظار می‌رود صبانور تا انتهای فروردین ماه در فرابورس درج شود.
در گروه معدنی، سهامداران توسعه معادن روی همچنان در انتظار کتبی شدن توافق واگذاری معدن روی انگوران به گروه توسعه معادن روی هستند.
در گروه فلزی، ذوب‌آهن اصفهان و آلومینیوم ایران در صدر تقاضاهای بازار چهارشنبه قرار داشتند. انتشار گزارش پیش‌بینی مثبت ذوب‌آهن اصفهان برای سال 91 و انتشار خبرهایی در مورد احتمال تجدید ارزیابی دارایی‌های شرکت با هدف پوشش زیان انباشته این شرکت مواجه است.
در گروه قندی، معامله‌گران روز چهارشنبه پس از اصلاح قیمتی این گروه شاهد جمع‌آوری صف‌های فروش بودند.
در مجموع بازار روز چهارشنبه بازاری مثبت بود که در نهایت به معامله 4/58میلیارد تومان سهام منجر شد که 8/18درصد آن را معامله 4/3میلیون سهم پتروشیمی پردیس بود. از 221 نمادی که به روی تابلو رفتند 90نماد با کاهش قیمت و 126 نماد با رشد ارزش مبادله شدند.


کلمات کلیدی: بازار بورس و سرمایه


نوشته شده توسط محسن 91/1/14:: 7:54 صبح     |     () نظر