پرسپولیسیها سوار چه خودرویی میشوند؟
این یک گزارش تصویری است از اتومبیل مردان سرخپوش در لیگ برتر. تغییر ماشین؛ تبدیل به یک عادت شده است. تقریبا میتوان گفت که بازیکنان تیمهای فوتبال هر چند ماه یک بار اتومبیلهای خود را عوض میکنند. البته این فقط مختص به فوتبالیستهای وطنی نیست و در همه جای دنیا معمولا فوتبالیستها از ماشینهای مدل بالا استفاده میکنند.
کلمات کلیدی: دنیای ورزش
بازگشت امید به بورس
بازار سرمایه کشور در هفته جاری بار دیگر تحتتاثیر وقایع دنیای سیاست قرار گرفت و پس از دریافت اخبار مساعد از مذاکرات هستهای در استانبول، واکنشهای ضد و نقیضی را طی روزهای معاملاتی به نمایش گذاشت. از یک سو، نگاه خوشبینانه به مذاکرات استانبول موجب استقبال شدید خریداران شد و از سوی دیگر، پیشبینی کاهش نرخ ارز احتیاط بیشتر سرمایهگذاران را در روزهای بعدی در پی داشت. به این ترتیب امید به حل مساله هستهای در کنار بیم از کاهش ناگهانی نرخ دلار شرایط نسبتا پیچیدهای را به وجود آورده که البته برآیند آن به سود کفه خوشبینیها سنگینی میکند؛ روندی که نتیجه آن طی هفته جاری در رشد 9/1 درصدی شاخص و تثبیت آن در بالاتر از سطح کلیدی 27000 واحد نمایان شد.
یک هفته با تپیکس
غلبه «امید» بر «احتیاط»
گروه بورس- شروین شهریاری: بازار سرمایه کشور در هفته جاری بار دیگر تحت تاثیر وقایع دنیای سیاست قرار گرفت و پس از دریافت اخبار مساعد از مذاکرات هستهای در استانبول، واکنشهای ضد و نقیضی را طی روزهای معاملاتی به نمایش گذاشت. از یک سو، برآیند مذاکرات از آنجا که چشمانداز حذف پلکانی تحریمهای بانکی و نفتی غرب علیه ایران را ایجاد میکند، موجب استقبال شدید خریداران و رشد تقاضای سهام در روز یکشنبه شد و از سوی دیگر، پیشبینی کاهش نرخ ارز در صورت رفع موانع موجود منجر به احتیاط بیشتر سرمایهگذاران در روزهای بعدی شد.
در واقع، هر چند رشد 70 درصدی نرخ آزاد ارز در سال گذشته (که عمده آن در فصل زمستان اتفاق افتاد) رویدادی شوکبرانگیز برای بورس تهران تلقی شد، اما پس از آن، بازار با توجه به مزیت رقابتی ایجاد شده از این محل برای صادرکنندگان و تولیدکنندگان داخلی سهام بسیاری از شرکتهای تولیدی و صادر کننده را مورد استقبال قرار داده است.
به این ترتیب امید به حل مساله هستهای در کنار بیم از کاهش ناگهانی نرخ دلار شرایط نسبتا پیچیدهای را به وجود آورده که البته برآیند آن به سود کفه خوشبینیها سنگینی میکند؛ روندی که نتیجه آن طی هفته مورد گزارش در رشد 9/1 درصدی شاخص و تثبیت آن در بالاتر از سطح کلیدی 27000 واحد نمایان شد.
خیز دوباره سنگآهنیها
سهام شرکتهای مختلف در بورس تهران در بلند مدت معمولا شاهد دورههای رکود و رونق متوالی هستند. اما گروه تولیدکنندگان سنگآهن از این قاعده تا حد زیادی مستثنی است؛ چرا که از بدو ورود دو شرکتهای سنگآهن چادرملو و گلگهر در سالهای آغازین دهه 80 به بورس، نمودار سهام آنها با وجود نوسانات همواره جهت مثبت را نشانه رفته است؛ به این معنا که کمتر سهامداری از خرید و نگهداری این سهام در طول زمان متضرر شده است.
هفته جاری نیز پس از یک دوره رکود نسبی، این گروه شاهد خودنمایی دوباره بودند و در اثر افزایش 8 و 6 درصدی قیمت سهام «کچاد» و «کگل»، شاخص صنعت استخراج کانههای فلزی با جهش 7 درصدی روبهرو شد. محرک این رونق، اعلام سود 12 ماهه چادرملو بود که در آن، «کچاد» با رشد 17 درصدی نسبت به پیش بینی نه ماهه، سود هر سهم در سال 90 را به 1006 ریال تعدیل کرد.
این عملکرد که به معنای سودسازی 364 ریالی شرکت در فصل زمستان است، افق سودآوری مطلوب برای «کچاد» در سال 91 با عنایت به جهش نرخ شمش فولاد (مبنای قیمت گذاری محصولات سنگآهن) را ایجاد کرده است؛ چشم اندازی که در صورت رفع ابهام پرداخت حق پروانه به دولت میتواند با آسوده کردن خاطر سهامداران، زمینه رشد P/E و بازگشت سنگآهنیها به دوران طلایی اعتماد بازار را فراهم آورد. در این گروه، عرضه اولیه 10 درصدی سنگآهن صبانور در روز دوشنبه در قیمت مناسب با استقبال بازار مواجه شد. این شرکت صادرکننده سنگآهن دانهبندی در حالی در فرابورس مورد توجه قرار گرفت که پیش بینی درآمد هر سهم 2762 ریالی خود برای سال مالی جاری را با دلار 1226 تومانی به بازار اعلام کرده است.
برآوردهای اولیه نشان میدهد با توجه به تسعیر ارز شرکت با نرخ آزاد، امکان تعدیل سود «کنور» در سال 91 تا سطوح 4000 ریال به ازای هر سهم وجود دارد. یادآور میشود این شرکت کوچک سنگآهنی قصد دارد با راهاندازی یک طرح توسعه در سال آینده به جای تولید و فروش 5/1 میلیون تن سنگ دانهبندی تقریبا به همین میزان کنستانتره سنگآهن تولید کند که در صورت تحقق، ارزش افزوده مناسبی برای «کنور» به ارمغان خواهد آورد.
نخستین مجمع مهم 91 به نام «همراه»
سریال تشکیل مجامع پرشمار سالانه در بورس تهران امسال هم با پیش دستی بزرگترین شرکت بازار فرابورس یعنی ارتباطات سیار آغاز شد. در مجمع این شرکت، با توجه به سیاست سهامدار عمده، حداکثر سود قابل تقسیم (معادل 7400 ریال به ازای هر سهم) به روال گذشته بین سهامداران توزیع شد تا این شرکت فرابورسی از امروز شاهد تقسیم سود هنگفت 1500 میلیارد تومانی باشد.
در این گردهمایی، همچنین بر اختلاف بین سازمان تنظیم مقررات و شرکت باید پرداخت 28 درصدی حق دیتا تاکید شد. مدیران «همراه» بر اساس پروانه فعالیت خود معتقدند رقم پرداختی به سازمان تنظیم مقررات بابت جابهجایی دیتا (پیام کوتاه) 5 درصد میباشد؛ اختلاف موجود میان طرفین در این زمینه به بیش از 300 میلیارد تومان (150 تومان به ازای هر سهم) در پایان سال گذشته رسیده که البته مبلغ مربوط به سال 90 تحت عنوان هزینه در حسابها شناسایی شده و بابت بخش مربوط به سال قبل هم ذخایر لازم در سود انباشته شرکت وجود دارد.
با توجه به خوشبینی مطرح شده نسبت به حل این مساله در مرجع ثالث امکان بازگشت این مبلغ به حسابهای «همراه» وجود دارد که در آن صورت، بودجه 91 شرکت نیز نیازمند تعدیل مثبت از محل حذف هزینه مربوطه (به میزان حدود ده درصد) خواهد بود.
دلار؛ همچنان سرسخت
واکنش این هفته قیمت دلار آزاد و سقوط 250 تومانی آن در روز یکشنبه از قله 1900 تومانی به 1650 تومان رویدادی است که مشابه آن در ماههای اخیر نیز تجربه شده است. رفتاری که هر بار با انتشار خبرهای پیرامونی (نظیر دخالت بانک مرکزی، اخبار خوش سیاسی و ...) ایجاد میشود و البته در اندک زمانی با از بین رفتن هیجانات قبلی بار دیگر قیمتها افزایش مییابد.
در این هفته هم دلار آزاد با سرعتی نسبتا زیاد ارزش خود در برابر ریال را بازیافت و در محدوده 1800 تومان تثبیت شد. با توجه به تجربیات اخیر به نظر میرسد رشد قیمت دلار فارغ از مسائل پیرامونی واقعیتی است که بازار تعیین کرده و باید از همین منظر واقع نگری به آن نگریست؛ نرخی که پس از یک دهه تثبیت (ناشی از تزریق درآمدهای نفتی) اینک جای پای خود را در سطح جدیدی محکم میکند و در برابر کاهش مقاومت زیادی نشان میدهد.
این سرسختی ارز، هر چند به لحاظ بروز تورم ناگهانی در داخل دارای تبعات منفی برای اقتصاد ملی است، اما نزد صنعتگران داخلی، مزیت مناسبی برای رقابت با کالاهای خارجی ایجاد کرده است؛ شرایطی که با تشویق تولید داخلی و نیز رونق درآمدهای صادرکنندگان، برای بورس تهران هم پدیدهای مبارک تلقی شده و یکی از محرکهای اصلی رونق سهام در ماههای اخیر بوده است. به این ترتیب به نظر میرسد در صورت اثبات سرسختی دلار آزاد در قیمتهای کنونی و محرز شدن تثبیت آن برای فعالان بازار سرمایه میتوان انتظار موج دیگری از رونق در بورس تهران به لطف افزایش سودآوری شرکتها را داشت؛ رشدی که طبیعتا با محوریت گروههای بزرگی نظیر پتروشیمی، معدنی و فلزی روی میدهد و البته تحقق آن منوط به ثبات سایر عوامل به ویژه عدم ایجاد شوک افزایش قیمت نهادههای تولید طی فاز دوم هدفمندسازی یارانهها خواهد بود.
کلمات کلیدی: بازار بورس و سرمایه
کلمات کلیدی: سینما و تلویزیون
تاملاتی پیرامون تلاطم اخیر بازار ارز کشور
قدیر اسدی*
اشاره: در یک سال اخیر، شاهد زورآزمایی دو گرایش مختلف برای کاهش التهابات بازار ارز کشور هستیم: گرایش اول که مدیریت نوسانات ارزی را از طریق ارائه انواع بخشنامه و تحت فشار قرار دادن صرافان و بانکها برای فروش ارزانتر دلار و امثالهم پیگیری میکند؛ و گرایش دوم که میکوشد با پذیرفتن منطق اقتصادی قوانین عرضه و تقاضا و با استفاده از تجربیات موفق سایر کشورها در معالجه وضعیت چند نرخی بازار ارز، به سمت ایجاد یک بازار ارز شفاف و تکنرخی حرکت کند.
گرایش نخست، «تکنرخی شدن ارز» را متناظر با ابلاغ بخشنامهای به بانکها برای فروش دلار به یک قیمت مشخص میداند و گرایش دوم معتقد است که چنین رویکردی، فقط به گسترش بازار سیاه و معاملات غیررسمی انواع ارز دامن میزند و در نهایت هم مزمن شدن وضعیت دونرخی بازار ارز را در پی خواهد داشت.
اما نتیجه الاکلنگبازی این دو گرایش چیست؟ و عاقبت کدام یک پیروز خواهد شد؟
مقدمه: نقش نهادها در جامعه مدرن
نهادها بنیادیترین تفاوت بین جامعه مدرن و جامعه سنتی_قبیلهای است. معروفترین و سادهترین تعریف نهادها از نهاد به «قواعد بازی اجتماعی» یاد میکند. مهمترین اثر و نقش نهادهای خوب سازنده هر جامعه، رفع نااطمینانیها در جامعه است. در هر دو طیف این معادله نهادی (نهادها _ نااطمینانی) پدیدههای اجتماعی متفاوتی زورآزمایی میکنند.
نهادها به دو دسته کلی نهادهای رسمی و غیررسمی تقسیم میشوند. اگر بخواهیم از تشریح انواع نهادها بگذریم، در این یادداشت، تنها «نهادهای رسمی» مورد بحث ما قرار میگیرد. از مهمترین نهادهای رسمی در هر جامعه می توان به قوانین
(از هر نوع آن، از قانون اساسی تا دستورالعمل داخلی ادارات دولتی) و هیات حاکمه (در هر سطح آن، از دولت و بدنه اجراییاش تا قوه قضاییه ) اشاره کرد. (نویسنده متوجه تفاوت بین نهادها و سازمانها بوده و به دلایلی از تبیین این ارتباط در مقاله خودداری کرده است). در سمت نااطمینانی نیز انواع مختلف نااطمینانی وجود دارند. از نااطمینانی امنیتی که امروزه نادرترین و خطرناکترین نااطمینانیها است تا نااطمینانی در متغیرهای اقتصادی که شایعترین آنها است.
اگر بخواهیم یک ارزیابی از کارکرد نهادهای یک جامعه داشته باشیم، باید به منشاء نااطمینانیهای موجود در یک جامعه و نحوه مقابله نهادهای رسمی و اثر نهادهای غیررسمی در مقابله با آنها بپردازیم. هر چه نااطمینانیهای موجود در جامعه منشاء غیرارادی داشته باشد و از تغییرات پایینتر و تصادفی برخوردار باشد از سوی دیگر نهادهای رسمی در مقابله با آن کارآتر عمل کرده و در طی زمان توانایی خود در مقابله با نوسانات در نااطمینانیها را افزایش دهند، آن جامعه از نهادهای کارآتری برخوردار است. در طرف مقابل هرچه نااطمینانیها منشاء قابل مشاهده و قابل کنترل داشته باشند و از الگوی سیستماتیک برخوردار باشند و نهادها هم در مقابله با آن منفعلانه یا ناموفق عمل کنند، باید در کارآیی آن نهادها شک کرد. اگر گامی فراتر نهیم و نهادی از نهادهای رسمی را در حال ایجاد نااطمینانی از هر نوع آن در جامعه مشاهده کنیم، آن جامعه دچار بیماری نهادی است، چنین بیماری خطرناکی را طبیبی باید حاذق.
نگاهی بر تلاطم بازار ارز در ماههای اخیر
«نرخ ارز» یک متغیر اسمی است. قیمت آن در بازار تعیین میشود، حتی اگر همه ارز کشور توسط یک نهاد چون بانک مرکزی عرضه شود. هر متغیر اسمی تصویری از یک یا چند متغیر مرتبط و حقیقی است. تغییر در هر کدام از متغیرهای حقیقی موجب تغییر متناسب در متغیر اسمی در جهت برآیند نیروهای وارد بر آن میشود. تنها یک عامل به غیر از عوامل حقیقی وجود دارد که میتواند موجب تغییر در یک متغیر اسمی شود، یعنی «انتظارات از آینده.»
خوشبختانه به راحتی میتوان فهمید که آیا این عامل در افزایش یا کاهش متغیر مورد نظر دخیل بوده یا خیر. هرگاه یک متغیر اسمی فاصله معنیداری از عوامل حقیقی تعیینکننده خود بگیرد، یقینا این عامل، یعنی «انتظارات از آینده» دخیل بوده است. هرگاه انتظار افراد از آینده اقتصاد با وضعیت واقعی فعلی اقتصاد فاصله بگیرد، متغیرهای اسمی متاثر از این انتظار بسته به نوع تغییر، افزایش یا کاهش متناسب خواهند داشت.
ارز در بازار ارز، همانند هر کالای دیگر در هر بازار دیگر است. دارنده هرکالایی حتی بدون فاکتور خرید صاحب آن کالا است، اگر کس دیگری نتواند اثبات کند که آن کالا از آن وی است. پول شاید رایجترین این نوع داراییهای بیفاکتور باشد. آیا کسی از شما پرسیده که: فاکتور این پولی که برای خریدن نان دادهاید کجاست؟ و مهمتر آنکه حقوق مالکیت به فرد دارنده اجازه میدهد تا مال خود را در راه قانونی در جهت منافع خود به مصرف برساند.
با استدلالی مشابه استدلال فوق، اگر کسی هر ارزی داشته باشد تا موقعی که کسی نتواند اثبات کند که دارنده، آن ارز را دزدیده است، صاحب آن است و حقوق مالکیت (که هم در قانون و هم در شرع روی آن تاکید شده است) اجازه نمیدهد که بیمهابا و به دلایل واهی که فقط برای دارنده زور معتبر است به حق وی تجاوز شود.
انحراف معیار نرخ ارز از تاریخ 26 دی تا 9 بهمن یعنی از زمانی که شروع به نوسان کرده تا زمانی که به سطح به نسبت پایداری در حدود 1850 تومان رسیده، معادل 171 تومان بوده است. این انحراف معیار در حدود 10 درصد قیمت دلار است. این اندازه نوسان در اقتصادهای کنونی به ندرت و تنها در شرایط بسیار بحرانی به وقوع میپیوندد. و این تنها نوسانی است که فقط نرخ ارز به آحاد اقتصادی داده است. به عبارت دیگر در این محاسبه، از ارائه شواهد از نوسانات ایجاد شده توسط مسوولان جلوگیری به عمل آمده است (خودداری کردهایم).
حال اگر بخواهیم به دلار به عنوان یک فرصت سرمایهگذاری نگاه کنیم، وضعیت به مراتب جذابتر است. در همان دوره اختلاف بیشترین و کمترین قیمت دلار در جهت سوددهی به اندازه 480 تومان بوده است (اختلاف قیمت دلار در تاریخ 26 دی با 1670 تومان از 5 بهمن با 2150 تومان). با محاسبه بسیار ساده میتوان فهمید که در بین این 10 روز سود بالقوه در بازار ارز چیزی در 28 درصد بوده است. و این درحالی است که بیشترین سود بانکی برای یک سال و آنهم در قالب عقود پنجساله، 20 درصد است و سود اوراق مشارکت که بالاترین سود سالانه در کشور است، به زحمت به 17 درصد میرسد. به نظر شما در شرایط فعلی که همه سودهای بانکی و حتی سود اوراق مشارکت حتی ارزش پول را حفظ نمیکنند، اگر کسی بخواهد با پول خود بیشترین سود ممکنه را کسب کند، آیا بازار ارز بازار مناسبی نیست؟
اگرچه سناریوی فوق بهترین حالت سوددهی را نشان میدهد و در جهت عکس برای تنها یک روز بین پنجم و ششم بهمن با زیان به مراتب بالاتری مواجه هستیم (از 2150 به 1600)، اما چیزی از کلیت قضیه که همانا سودآوری بازار ارز در روزهای پایانی دی و ابتدایی بهمن است کم نمیکند. آیا ارز تا به امروز نشان نداده که بهتر از هر کالای دیگر در کوتاهمدت سودآور و در میانمدت ارزش داراییها را حفظ میکند؟ آیا نرخ ارز مرجع تصویر واقعبینانهای از وضعیت ارزی کشور است؟ اگر رفتار نهادهای سیاسی و اقتصادی کشور موجب شده که یک نااطمینانی موجب جذاب شدن بازاری شود و افرادی ترجیح دادهاند ریالهای بیفاکتور خود را به ارزهای بیفاکتور تبدیل کنند، با چه منطقی داشتن کالایی که خود بانک مرکزی تا چند روز قبل از این بدون فاکتور (تاکید میکنم: بدون فاکتور) مدعی عرضه نامحدود آن بوده است، جرم محسوب شد و مبادلهکنندگان آن متخلف بودند. فروشندگان و خریداران دلار در خیابان منوچهری دقیقا چه تخلفی کردهاند؟ بهتر نیست به جای اینکه به منطق بهینهسازی آحاد جامعه فشار بیاوریم، کمی به اندیشههای اقتصادی خود در جهت اصلاح فشار بیاوریم؟ نکند منظورمان این باشد که منطق باید خود را با اعمال تطبیق دهد و نه برعکس؟!
حرف آخر
حال که مدتها از تلاطم ذکر شده در بازار ارز میگذرد، راحتتر و کم حاشیهتر میتوان در این باره صحبت کرد که در آن میانه چگونه رفتار کردیم و به چه اصولی پشت پا زدیم. در شرایط کنونی به سختی میتوان تحلیلی را یافت که بویی از سیاستزدگی نداشته باشد یا بعد از ارائه، سیاستپیشگان به مصادره منطق به نفع خویش نپردازند یا نخواهند برای فرار از مسوولیت تحلیل علمی را به غرض سیاسی متصل کنند.
اما برای آنانکه چون نگارنده اندک دانستهای از علم اقتصاد دارند، واضح است که تئوریهایی چون: «این تلاطم بازار ارز کار دشمنان است»، تنها شانه خالی کردن از مسوولیتها است. کدام عقل سلیم چنین استدلالهایی را قبول میکند.
بیشتر بیندیشیم، کمتر و درستتر حرف بزنیم.
کلمات کلیدی: دلار و ارز، سکه و طلا
آغاز عرضه سکههای پیشفروشی با نوسان مثبت قیمت همراه شد
واکنش بازار به تحویل سکهها
در اولین روز تحویل سکههای ثبتنام شده در فاز اول طرح پیشفروش، بازارها روند مثبتی را پشتسر گذاشتند؛ قیمت سکه در بازار نقدی بیش از 10 هزار تومان افزایش داشت و در بازار آتی نیز دامنه نوسان قیمتی در هر یک از سررسیدها سه تا پنج درصد حرکت صعودی را تجربه کرد؛ روز گذشته در بازار آتی 19 هزار قرارداد به ارزش 134 میلیارد تومان خرید و فروش شد که رکورد جدیدی در سال جاری به حساب میآید. نوسان در تحویل سکههای پیشفروش شده، تعدیل نگاهها در زمینه برخی مسائل غیراقتصادی و ثبات نرخ دلار از دلایل روند مثبت بازار در روز گذشته بوده است. این در حالی است که پیش از این گمان میشد با آغاز تحویل سکههای ثبتنامی، قیمتها در بازار ریزش قابل ملاحظهای داشته باشد؛ اما اتفاقات روز اول تجربه دیگری را رقم زد؛ گرچه برخی مدیران بانک مرکزی امیدوار هستند با اجرای فراگیر تحویل سکهها در روز دوم، روند قیمتی تحت تاثیر این اقدام قرار گیرد. روز اول اجرای پیشفروش بهدلیل اختلال در سامانه پیشفروش به طور کامل انجام نشد و با نوسان همراه بود.
در اولین روز اجرای فاز اول پیش فروش رقم خوردا
نارسایی درتحویل سکه
گروه بازار پول- مسعودرضا طاهری: بر اساس مشاهدات میدانی و اظهارات روسای برخی شعب بانک ملی در مناطی مرکزی شهر تهران، سامانه ارتباطی بانک مرکزی روز گذشته دچار نارسایی شد و عملا توزیع سکههای پیشفروش شده مطابق وعده مسوولان بانک مرکزی به طور کامل انجام نشد. این در حالی است که این مشکل از سوی مقامات رسمی بانکی کشور تکذیب شده است.
به گفته مسوولان یکی از شعب بانک ملی تلاش برای برقراری ارتباط با سامانه مذکور از ساعت 10 صبح تا 2 بعد از ظهر ناکام مانده و عملا امکان تحویل سکه به افراد فراهم نبوده است. در برخی شعب نیز با بیان همین اشکال در افراد خواسته شد تا فردا (امروز) مراجعه کنند و ضمن اعلام اینکه سکه به شعبه رسیده قطع ارتباط با بانک مرکزی را دلیل تحویل ندادن سکهها اعلام کردند. برخی شعب نیز میگفتند: اول زنگ بزنید اگر سامانه برقرار بود برای دریافت سکه تشریف بیاورید.
شعبه دیگری با ایجاد اطمینان و بیان رفع نگرانی که برای تحویل آنها تا یک ماه وقت وجود دارد، گفته میشد: خودمان زنگ میزنیم.بنابر این گزارش در بیش از 5 شعبه بانک ملی سکهای برای تحویل به پیشخریدکنندگان مشاهده نشد. در همین حال از برخی شعب خبر میرسد که تحویل سکه انجام شده است و مسوولان بعضا با رد وجود این مشکل پیشبینی هم کرده بودند که دیروز نزدیک به 100 هزار قطعه سکه به مردم تحویل داده شود که البته این گونه به نظر نمیرسد.مجموع این اتفاقات موجب شد تا ارقام متفاوتی برای سکه بر تابلو معاملاتی سکه فروشان نقش ببندد.در ساعت 11 قبل از ظهر دیروز قیمت سکه تا 684 هزار تومان هم درمنطقه چهارراه استانبول بر ستون فروش تابلوها نوشته شد. نرخ دلار در این ساعت البته 1785 تومان بود.
با گذشت زمان و اعلام این خبر که سکههای با تعداد بیش از 100 عدد را در شعب نمیتوان دریافت کرد و باید به مناطق سرپرستی مراجعه کرد و انتشار خبراخلال در سامانه بانک مرکزی در روز اول قیمت سکه تا ساعت 2 بعداز ظهر به سطح 706 هزارتومان هم رسید. این قیمت مجددا با عبور زمان از ساعت 3 بعد از ظهر دوباره تا 695 تومان افت کرد.در این زمان قیمت دلار آمریکا به 1800 تومان رسید. تا زمان تنظیم این خبر قیمت در این حد باقی ماند اما شرایط ناپایدار بازارممکن است قیمت سکه را مجددا دچار نوسان کند. تلاش برای برطرف ساختن مشکلات موجود در سامانه بانک مرکزی و پرتال اعلام شده برای از سرگیری تحویل سکهها از روز چهارشنبه، قطعا قیمتها را منفی میکند در غیر این صورت بیاعتمادی در بازار تثبیت شده و سکه روند افزایشی را دوباره از سر خواهد گرفت.رقص قیمتها در تابلو سکه فروشان با گذر لحظهها طی 4 ساعت نشان داد که آرامش ایجاد شده در بازار از اوایل اسفند که به بهانه ورود سکههای پیشفروش شده در 29 فروردین بر قرار شده بود، کاملا شکننده است و بازار بر سر قیمت شوخی ندارد. برخی از کارشناسان معتقدند که قیمت سکه در بازار نقدی از سطوح فعلی کاهش بیشتری نمیکند. برخی نیز افت قیمت را در صورت تحویل به موقع و ورود این سکهها به بازار البته امکانپذیر میدانند.
بر اساس دلار 1800 تومانی و نرخ 1655 دلاری بعدازظهر دیروز هر اونس طلا برای تحویل فوری در بازارهای بینالمللی، ارزش طلای موجود در سکه تقریبا 700 هزارتومان است. براین میزان اگر 35 هزار تومان مالیات بر ارزش افزوده و مبالغی دیگر بابت کارمزدها و مواردی چون حقالضرب را نیز بیفزاییم، قیمت سکه در کف قیمت از 745 هزار تومان پایینتر نمیآید. لذا افت قیمت آن از سطوح فعلی امکان خروج از چرخه معاملات داخل کشور را محتمل خواهد کرد. در بازار داخلی نیز از هماکنون برخی برای ساخت پایه انگشتری و جواهرات با عیار به مراتب بیشتر از 18 عیار، سکههای بهار آزادی را ذوب میکنند.
سایر قیمتها در بازار دیروز
علاوه بر نوسان قیمت سکه در نخستین روز تحویل سکههای پیشفروش شده، قیمت سکه طرح قدیم نیز دیروز در برخی ساعات 710 هزارتومان و سکه طرح جدید 701 هزار تومان قیمت خورد.نیم سکه و ربع سکه البته وضعیت باثباتتری داشتند. نیم سکه 355 هزار تومان و ربع سکه 185 هزار تومان به قیمت رسیدند که نسبت به روز دوشنبه افزایش قابلتوجهی داشتند. تا قبل از ظهر قیمت خرید و فروش نیم سکه و ربع سکه کاملا به طور مشخص بر تابلوها درج شده بود، اما سکه طرح جدید و قدیم تا مدتها قیمت نداشت. در گذر خیابان فردوسی البته برخی کاملا ستونهای جداول معاملاتی را خالی رها کرده بودند تا قیمتهای لحظهای را به مشتری اعلام کنند.در بازار طلا نیز قیمت هر گرم طلای 18 عیار و مثقال طلای 17 عیار هم از شرایط دیروز تاثیر پذیرفت و با نوسان همراه بود.هر مثقال طلای 17 عیار بین 308 هزار و 700 تومان تا 307 هزار تومان در نوسان بود. از این رو قیمت هر گرم طلای 18 عیار خام (بدون اجرت ساخت، مالیات بر ارزش افزوده و سود و کارمزد) از 71 هزار تومان بالاتر رفت که البته با نوساناتی نیز همراه بود.
در بازار ارز
قیمت دلار آمریکا در یک محدوده 15 تومان نوسان داشت و از 1785 تومان تا 1800 تومان به طور متفاوت در تابلوها خودنمایی میکرد. قیمت یورو اما همچون روزهای اخیر در سطح 2400 تومان جا خوش کرده و بدون تغییر باقی مانده است. پوند انگلیس نیز روی رقم 2950 تومان ثابت ماند. درهم امارات هم اگرچه از سوی برخی 495 تومان اعلام شده بود اما برخی صرافان قیمت آن را تا 510 تومان بالا بردند که البته نسبت به روز دوشنبه تغییری نداشت. با گم شدن قیمتها در بازار ارز و سکه و افزایش انتظارات برای تغییر قیمتها در شرایطی مانند دیروز و روزهای آتی رسیدن به یک رده قیمتی ثابت که بتواند حداقل تا 3 روز بدون تغییر باقی بماند شرایطی مطلوب و البته دست نیافتنی است.
طلا در بازارهای جهانی
قیمت طلا در بازارهای جهانی دیروز در مسیر افزایشی قرار گرفت. تا ساعت تنظیم این خبر از 1655 دلار هم گذشت که نسبت به نرخ غروب دوشنبه حداقل 5 دلار افزایش داشت. از بازارهای مالی جهانی خبر رسید که استقبال از اوراق قرضه اسپانیا ارزش یورو در مقابل دلار آمریکا را بالا برده و تقویت آن موجب بالا رفتن ارزش طلا شد. این شرایط البته قیمت نفت در بازارهای جهانی را تا محدوده 104 دلار بالا برد.
برابری یورو در مقابل دلار آمریکا تا 3155/1 افزایش یافت. برابری پوند نیز در مقابل آن تا مرز6/1 تقویت شد و دلار در بازارهای جهانی در موقعیت تنزل قرار گرفت.
مطالب بیشتر را در صفحه بورس کالا (15) بخوانید.
کلمات کلیدی: دلار و ارز، سکه و طلا