سه مدل برای انصراف یارانهای
دنیای اقتصاد - یک مقام مسوول در وزارت اقتصاد از سه مدل پیشنهادی دولت برای انصراف از دریافت یارانه نقدی رونمایی کرد: «انصراف از دریافت 100 درصد مبلغ یارانه»، «انصراف از دریافت 50 درصد مبلغ یارانه» و «انصراف از دریافت یارانه به صورت دورهای» سه پیشنهادی است که به گفته رییس سازمان امور اقتصادی و دارایی خراسان رضوی از سوی دولت به پردرآمدها ارائه میشود تا به طور داوطلبانه یکی از آنها را انتخاب کنند؛ البته به گفته علی شهابی این افراد همچنین میتوانند هیچ یک از این پیشنهادها را قبول نکنند و خواستار ادامه دریافت مبلغ یارانه باشند. پیشنهادهای دولت برای خودانصرافی یارانهای در حالی مطرح میشود که از مدتها قبل، روند حذف 10 تا 15 میلیون نفر از فهرست یارانهبگیران آغاز شده است. روندی که به تاکید دولتمردان کاملا داوطلبانه بوده است و دولت تنها از «مکاتبه» و «دعوت» صاحبان درآمدهای بالای 3 میلیون تومان در ماه برای «مذاکره» سخن گفته و هیچ اجباری را در این زمینه مطرح نکرده است. هرچند برخی کارشناسان اقتصادی و نمایندگان مجلس، پیشبینی کردهاند این روش با موفقیت چندانی همراه نباشد.
یک مقام مسوول در وزارت اقتصاد مطرح کرد
3 پیشنهاد دولت برای خودانصرافی یارانهای
یکی از صفهای دریافت یارانه در مراحل آغازین طرح
انصراف از 100درصد یارانه، انصراف از 50 درصد یارانه و «انصراف دورهای» سه پیشنهاد دولت است
دنیای اقتصاد – زهراواعظ: رییس سازمان امور اقتصادی و دارایی خراسان رضوی 3 روش پیشنهادی دولت برای حذف یارانه نقدی پردرآمدها در قالب خودانصرافی را تشریح کرد و گفت: «انصراف از دریافت 100 درصد مبلغ یارانه، انصراف از دریافت 50 درصد مبلغ یارانه و انصراف از دریافت یارانه به صورت دورهای» از شیوههای انصراف افراد پردرآمد از دریافت یارانه است که افراد به اختیار خود میتوانند هر یک از این شیوهها را انتخاب کنند یا اینکه خواستار ادامه دریافت مبلغ یارانه باشند.
بر اساس این گزارش، در حالی که بنا بر اعلام رییسجمهور قرار بود فاز دوم هدفمندی یارانهها تا پایان امسال به اجرا درآید و و به قول احمدینژاد «حق مردم» در «جیب خودشان» گذاشته شود، اما اجرای این فاز منوط به افزایش قیمتها از سویی و افزایش یارانه نقدی دهکهای پایین از طرف دیگر شد؛ اتفاقی که قرار بود با حذف شماری از پردرآمدها از فهرست یارانه بگیران انجام شود.چندی پیش اما محمدرضا فرزین سخنگوی کارگروه تحول اقتصادی بدون آنکه توضیحات کاملی در این زمینه ارائه کند، شیوه حذف پردرآمدها را ارسال نامه به آنها عنوان کرد و گفت که افرادی که بیشتر از 3 میلیون درآمد در ماه داشته باشند، از دریافت یارانه نقدی انصراف خواهند داد.
اما آیا تاکنون کسی از پردرآمدها از دریافت یارانه نقدی انصراف داده است؟ پاسخ به این سوال را در مصاحبه «یک مقام آگاه در سازمان هدفمندی یارانهها» با خبرگزاری فارس میتوان یافت. آنجا که وی ضمن اعلام زمان واریز یارانه نقدی اسفندماه گفت که «فعلا امکان افزایش یارانه نقدی وجود ندارد؛ مگر آنکه از 10 میلیون نفر پردرآمدی که برای انصراف با آنها مکاتبه شده است حداقل 5 میلیون نفر انصراف دهند تا یارانه سایرین افزایش یابد.»
به نظر میرسد که از مکاتبه با پردرآمدها هنوز چیزی عاید دولت نشده تا بتواند برای افزایش سهم سایرین روی آن حساب کند. ظاهرا قرار است ظرف امروز و فردا یارانه نقدی اسفند ماه مانند گذشته به ازای هر نفر 45 هزار و 500 تومان به حساب سرپرستان خانوار واریز شود و فعلا هیچ خبری از افزایش میزان آن در این مرحله نیست. اما آنگونه که از شواهد و قراین برمیآید با توجه به تورم موجود درجامعه و پیش بینی افزایش تورم در سال آینده کمتر کسی حاضر به انصراف از دریافت یارانه نقدی شده است.
برخی از نمایندگان مجلس نیز بر این امر صحه گذاشته و معتقدند «کسی حاضر به انصراف از دریافت یارانه نقدی نیست» در این رابطه چندی پیش عبدالرضا ترابی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس درباره ارسال فرم خودانصرافی از یارانهها برای 4 میلیون نفر توسط دولت گفت: به هیچ وجه کسی از دریافت یارانه نقدی انصراف نمیدهد. وی افزود: واقعیت این است که افراد هر چقدر هم ثروتمند باشند از دریافت یارانه نقدی انصراف نمیدهند. از سوی دیگر، مسوولان همواره تاکید کردهاند که خود انصرافی کاملا اختیاری بوده و اجباری نیست. چندی پیش وزیر امور اقتصادی و دارایی با تاکید بر اینکه 15 میلیون نفر میتوانند از دریافت یارانه نقدی انصراف دهند «خودانصرافی» از دریافت یارانه نقدی را بیشتر تشویقی دانست تا تنبیهی. هرچند که وی هیچ اشارهای به تشویقهای در نظر گرفته شده برای انصرافدهندگان نکرد.
اینک رییس سازمان امور اقتصادی و دارایی خراسان رضوی می گوید که از مجموع 10 میلیون نفری که قرار بود اسامی آنان برای انصراف از دریافت یارانهها اعلام شود تاکنون اسامی چهار میلیون نفر اعلام شده است.
علی شهابی در گفتوگو با «ایرنا» افزود: تمام این افراد به صورت کاملا اختیاری میتوانند از دریافت یارانه انصراف دهند و هیچگونه اجباری در این زمینه وجود ندارد. وی اضافه کرد: این امر با توزیع «فرم خودانصرافی» که در اختیار فرمانداریها قرار گرفته انجام میشود و بر اساس برنامهریزی فرمانداران با دعوت از افراد به صورت تلفنی، ارسال نامه یا مذاکره با آنها این کار را انجام میدهند.
وی افزود: «انصراف از دریافت 100 درصد مبلغ یارانه، انصراف از دریافت 50 درصد مبلغ یارانه و انصراف از دریافت یارانه به صورت دورهای» از شیوههای انصراف افراد پردرآمد از دریافت یارانه است که به اختیار خود میتوانند هر یک از این شیوهها را انتخاب نمایند یا اینکه خواستار ادامه دریافت مبلغ یارانه باشند. رییس سازمان امور اقتصادی و دارایی خراسان رضوی گفت: قرار بود بود از محل منابعی که با انصراف افراد پردرآمد از دریافت یارانه جمعآوری میشود، در مرحله دوم اجرای قانون هدفمندسازی یارانهها بر میزان یارانه سایر دهکهای جامعه افزوده شود که هم اکنون اجرایی نشده و منتظر تصمیمگیریهای کلان در این راستا هستیم. وی افزود: مردم به هیچوجه در این زمینه نگرانی نداشته باشند؛ زیرا در صورت برقراری تماس از سوی فرمانداریهای هر شهرستان، انصراف از دریافت یارانه به صورت کاملا اختیاری است.
کلمات کلیدی: هدفمندی یارانه ها
خط فقر شدید؛ 575 هزار و 400 تومان
بر اساس تحقیقات کمیته مزد کانون شوراهای اسلامی کار استان تهران مبلغ سبد هزینه حداقلی یک خانواده چهار نفره با حذف کالاهای یارانهای از سبد خانوار، مبلغ 795 هزار و 595 تومان و خط فقر شدید نیز رقمی معادل 575 هزار و 400 تومان است.
علیاکبر عیوضی رییس کمیته تخصصی مزد کانون شوراهای اسلامی کار استان تهران در گفتوگو با «ایسنا» با بیان اینکه براساس بررسیهای ما در کمیته مزد استان تهران خوراکیها از ابتدای سال جاری تا بهمنماه از 26 تا 40 درصد افزایش قیمت داشته است، بیان کرد: از ابتدای امسال براساس اعلام سایتهای رسمی و درصد تورمی که کمیته ما لحاظ کرده است و منتهی به بهمنماه سال جاری نیز بوده است، تورم را 26 درصد اعلام میکنیم، ولی در بعضی از اقلام خوراکی پروتئینی مثل شیر و گوشت ما افزایش 40 درصدی را نیز شاهد بودهایم.
رییس کمیته مزد استان تهران گفت: براین اساس، مبلغ سبد هزینه یک خانواده چهار نفره از تمامی جهات، تحقیقات همهجانبه و در نظر گرفتن حداقلها و حذف کالاهای یارانهای از سبد خانوار مبلغ 795 هزار و 595 تومان است و خط فقر شدید نیز معادل 575 هزار و 400 تومان است.
کلمات کلیدی:
- قائم مقام گروه خودروسازی سایپا از توقف تولید خودرو ریو در ایران خبر داد.محمد سعید فلاحی گفت: به دنبال اجباری شدن نصب کیسه هوا روی خودروهای سواری تصمیم گرفته شد که تولید ریو در ایران متوقف شود.
وی با بیان اینکه تاکنون فعالیت خط تولید بدنه این خودرو بهطور کامل متوقف شده است، خاطرنشان کرد: البته همواره فاصله زمانی بین توقف فعالیت خط تولید بدنه یک خودرو با خط مونتاژ نهایی آن وجود دارد و به همین دلیل خط مونتاژ نهایی ریو جهت مونتاژ تعداد محدود باقی مانده همچنان فعال است که البته فعالیت این خط نیز به زودی متوقف خواهد شد.قائم مقام گروه خودروسازی سایپا ادامه داد: به این ترتیب عرضه ریو در بازار ایران به مرحله پایانی خود نزدیک شده و خطوط تولید این خودرو نیز جمعآوری خواهد شد.فلاحی در خصوص چگونگی سرویسدهی به خودروهای ریو در حال تردد در کشور، تصریح کرد: این شرکت طبق تعهد صورت گرفته تا10 سال آینده وظیفه پشتیبانی و تامین قطعات این خودرو را بر عهده خواهد داشت. طبق قانون قرار بود تولید خودروهای سواری فاقد کیسه هوا از ابتدای دی ماه سال جاری متوقف شود. در این میان شرکت کیا نیز اعلام کرده بود که به دلیل عدم جانمایی در زمان طراحی، اجازه نصب کیسه هوا روی خودرو ریو را نخواهد داد و به این ترتیب مسوولان سایپا تصمیم گرفتند تولید این خودرو در ایران را متوقف کنند.ریو در جدول کیفیت خودروها همواره جزو 10 تا 12 خودرو برتر قرار داشته و در بین خودروهای هم قیمت خود در ردههای نخست کیفیت قرار داشته و از تقاضای بالایی نیز در بازار برخوردار بوده است. قیمت کارخانهای این خودرو در حال حاضر حدود 14 میلیون و 500 هزار تومان است.
کلمات کلیدی: بازار خودرو
رونق پیشخرید در بازار مسکن
در بازار مسکن، برخلاف روزهای پایانی سال گذشته، هماکنون معاملات پیشخرید مسکن با سرعت بالایی در حال انجام است؛ به طوری که اغلب تقاضای مصرفی در این بازار ترجیح میدهد به جای «خرید واحد آماده و پرداخت کامل ارزش معامله»، ملک پیشخرید کند تا از یکسو برای تسویهحساب، حداقل دو فصل زمان بخرد و از سویدیگر از رشد آتی قیمت مسکن در امان باشد. «پیشخرید در90» به جای «خرید در 91» با یک توصیه از جانب کارشناسان مسکن نیز همراه شده است: «سازندهها را مجاب کنید در قرارداد پیشفروش، قیمت را مقطوع کنند.»
بازار پیشخرید تحتتاثیر رشد قیمتمسکن داغ شد: توصیه بابت «پیشخرید در90» به جای «خرید در91»
پیش بهسوی پیشخرید مسکن
متوسط قیمت پیشفروش: مترمربعی 3 میلیون تومان
برخلاف اسفند گذشته، پیشخرید از خرید سبقت گرفت
گروه مسکن- بهشاد بهرامی: رفتار دور از انتظار خریداران مسکن طی چند هفته اخیر، انبوهسازان را از بابت نحوه عرضه واحدهای مسکونی به بازار مصرف، سردرگم کرده است.
متقاضیان مسکن با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال، از بین دو گزینه «پیشخرید 90» یا «خرید 91» اولویت را به گزینه اول اختصاص دادهاند طوری که برخلاف روال سالهای گذشته، هماکنون بازار معاملات مسکن از ناحیه «پیشخرید» پررونق گزارش شده است.
طرف تقاضای مصرفی در بازار مسکن با استناد به اینکه روند کنونی رشد قیمت، سال آینده نیز میتواند ادامه پیدا کند، ترجیح داده واحدهایی که قرار است در سال جدید تحویل شود را با قیمت سال جاری، تصاحب کند.
در حال حاضر متوسط قیمت پیشفروش واحدمسکونی در شمال تهران مترمربعی نزدیک به 3 میلیون تومان گزارش شدهاست که این رقم اگر چه گرانتر از قیمت فروش واحد نوساز برآورد میشود، اما از آنجا که واحدهای پیشفروشی مشمول افزایش قیمت در سال آینده نمیشوند، برای پیشخریدار به صرفه خواهد بود.
هماکنون در مقابل سیل تقاضای پیشخرید، سازندهها با دو انتخاب سختتر روبهرو هستند، به طوری که یا باید با تعیین قیمت مقطوع برای پیشفروش، از فروش با قیمتهای تورمی سال91 چشمپوشی کنند یا اینکه از پیشفروش انصراف داده و برای فروش در سال آینده آماده شوند.
شواهد کنونی در بازار پیشفروش اما نشان میدهد سازندهها به تدریج راه اول – پیشفروش قبل از شروع سال91- را دارند در پیشمیگیرند چون که احتمال میدهند سال آینده، بازار عرضه واحدهای مسکونی نوساز به دلیل ساختوسازهای چشمگیر سال89 پرتقاضا نباشد.
به گزارش «دنیایاقتصاد» رفتار کنونی متقاضیان مسکن عکس رفتار پایان سال89 است. اواخر سال گذشته متقاضیان با تصور اینکه در سال90 قیمت مسکن ثبات سال89 را طی خواهد کرد، آنچنان رغبتی به پیشخرید نداشتند و گمان میکردند میتوانند در سال90 راحتتر صاحبخانه شوند. این در حالی است که طی بهمنماه و روزهای گذشته از اسفند سال جاری، رقابت خیرهکنندهای بین پیشخرید و خرید واحدمسکونی آغاز شده است.
کارشناسان مسکن درباره بازار شبعید توصیه میکنند پیشخریداران واحدها را از سازندههای بزرگ و معتبر پیشخرید کنند تا از یکسو در قرارداد پیشفروش، قیمت به صورت مقطوع نوشته شود و از سوی دیگر، سال آینده هنگام تحویل واحد، پیشفروشنده ادعای افزایش قیمت را مطرح نکند.
در بازار کنونی، متناسب با افزایش زمان تحویل واحدهای پیشفروشی، قیمت آنها کاهش پیدا میکند، اما قیمت واحدهایی که نیمه اول سال آینده تحویل خواهد شد با قیمت واحدهای نوساز آمادهتحویل برابری میکند.
در این حالت، امتیازی که نصیب پیشخریدار میشود خرید زمان برای پرداخت بخش قابل توجهی از ارزش معامله است.
به گزارش «دنیایاقتصاد» تلاطم اخیر بازارهای سرمایهای، چراغ معاملات پیش فروش مسکن را در روزهای باقی مانده از سال جاری روشن کرده است.
در حالی که طبق عادت فصلی بازار مسکن، معاملات پیش فروش در نیمه اول سال پررونقتر از نیمه پایانی سال است اما امسال تغییرات ناگهانی روند بازارهای سرمایهای و سیر صعودی تورم در بازار معاملات مسکن منجر به رونق معاملات پیش فروش در نواحی مختلف شهر تهران در نیمه دوم سال و حتی روزهای پایانی سالجاری شده است.
روند اخیر تغییرات قیمتی باعث شده است از یک سو برخلاف سالهای گذشته عطش خریداران به پیش خرید بیشتر شود و از سوی دیگر مشاوران املاک پیش خرید در روزهای باقی مانده سال را با صرفهتر از خرید در سال آینده، توصیف کنند.
بسیاری از فعالان بازار معاملات مسکن معتقدند در حال حاضر معاملات پیش فروش حتی نسبت به فصل تابستان رونق بیشتری به خود گرفته است و در چنین شرایطی که قیمتها نسبت به ابتدای سال مترمربعی 200 تا 300 هزار تومان بالاتر رفته است در دو هفته باقی مانده از سال جاری پیش خرید بیش از خرید در سال آینده توصیه میشود.
این مشاوران املاک علت رونق پیشخرید را تخفیفی که سازندگان در واحدهای پیش فروش خود برای خریداران قائل میشوند عنوان و اظهار میکنند: در بسیاری از موارد سازندگان بزرگ «قیمت مقطوع» برای پیشفروش واحدهای خود در نظر میگیرند که غالبا حدود 15 درصد پایینتر از قیمت روز آن واحد خواهد بود.
پیشخریداران چه کسانی هستند؟
مشاوران املاک عنوان میکنند خریداران واحدهای پیش فروش در بازار دو گروه هستند. گروه اول افرادی که به دنبال سرمایه گذاری و به اصطلاح «خانه دوم» هستند و گروه دوم خریدارانی که در حال حاضر قدرت خرید ندارند و به اجبار واحد مسکونی خود را پیش خرید میکنند.
پیش خرید با قیمت پایه یا مقطوع؟
طبق گفته مشاوران املاک در سالهای اخیر به دلیل رکود معاملاتی مسکن بسیاری از سازندگان برای پیش فروش واحدهای خود به خریداران قیمت مقطوع را پیشنهاد کردند که در هنگام تحویل واحد نیز رقمی به آن اضافه نمیشد اما در چند ماه اخیر به دلیل روند افزایشی قیمتها در اغلب موارد سازندگان کوچک، قیمت پایهای از خریداران دریافت میکنند و در هنگام تحویل 200 تا 300 هزار تومان در هر متر مربع به آن اضافه میکنند. مشاور دیگری در خصوص روند معاملات پیش خرید اظهار کرد: در واحدهای پیش خرید شخصی معمولا یک سوم پول در مرحله اول، یک سوم پول در حین کار، و باقی مانده پول در دو بخش به حساب سازنده واریز میشود. بخش اول در حدود 18 تا 20 میلیون تومان بابت سند پرداخت میشود و مابقی معادل قیمت رهن خانه در زمان تحویل به سازنده پرداخت میشود.
بازار داغ پیش فروش
گرچه مشاوران املاک حوزه پیشفروش از افزایش قیمتها در چندماهه اخیر خبر میدهند، اما این امر را دلیلی بر کندشدن معاملات پیشخرید نمیدانند.
یکی از مشاوران دراین زمینه به «دنیای اقتصاد» گفت: وضعیت معاملات واحدهای پیش فروش خوب است زیرا پیشبینی رشد دراین بازار میشود قیمتها در دو ماه اخیر بالاتر رفتهاند. در چنین وضعیتی هم پیشنهاد میکنیم خریداران به سمت پیش خرید بروند.
مشاور املاک دیگری تاکید کرد: در مناطقی از شهر که امکان رشد قیمت وجود دارد به خریداران توصیه میکنیم که اگر قصد سرمایهگذاری دارند حتما واحد پیش خرید کنند.
کلمات کلیدی: بازار مسکن و اجاره خانه
تورم 21 درصدی برای سال 90 - مدیرکل اقتصادی بانک مرکزی از پیشبینی تورم 21 درصدی برای اقتصاد ایران در سال 90 خبر داد؛ این در حالی است که پیش از این مسوولان اقتصادی تورم 18 درصدی را برای سال 90 پیشبینی میکردند؛ ابوالفضل اکرمی مدیرکل اقتصادی بانک مرکزی در رابطه با افزایش سطح تورم مورد انتظار گفت: نوسانات بازار ارز و سکه موجب شد تا نرخ تورم اندکی بالاتر از تورم هدف بانک مرکزی شود. وی افزود: اگر نوسانات ارزی و سکهای در بازار اتفاق نمیافتاد انتظار این بود که نرخ تورم زیر 20 درصد و در محدوده تورم هدف بانک مرکزی تحقق پیدا کند. به گفته این مقام مسوول افزایش تورم در شرایطی اتفاق افتاده که بانک مرکزی تمام نیازهای وارداتی را براساس نرخ ارز مرجع تامین کرده بود و هیچ توجیهی برای افزایش نرخ ارز وجود نداشت، اما به دلیل آنکه عملا در اقتصاد ایران نرخگذاری بر اساس قیمت ارز در بازار موازی انجام میشود سطح تورم افزایش یافته است. به گفته او نرخ تورم در بهمنماه نیز رقمی نزدیک به نرخ تورم پیشبینی شده برای پایان سال است. به این ترتیب روند حرکتی نرخ تورم در سه ماهه پایانی سال نه تنها کند نشده، بلکه به سیر صعودی خود ادامه داده است. بانک مرکزی تورم پایان سال را 21 درصد پیشبینی کرد
|
|
کلمات کلیدی: اقتصاد بیمار