جزئیات تامین ارز واردات 180 قلم کالا
این مصوبه از 20 فروردینماه اجرایی میشود
رییس کمیسیون توسعه صادرات اتاق ایران: فقط به شرط عدم دخالت دولت در نرخگذاری زیر بار میرویم!
رییس صندوق ضمانت صادرات: صادرکنندگان به نرخ تعیین شده برای ارز اعتراض دارند
گروه بازرگانی – به دنبال اعتراض آن دسته از واردکنندگان که به دلیل واردات غیرضروری و لوکس، از دریافت ارز دولتی 1226 تومانی جاماندهاند، دولت اعلام کرد که به 180 قلم کالا فقط از محل درآمد ارزی حاصل از صادرات، ارز میدهد.
مهدی غضنفری، وزیر صنعت، معدن و تجارت با اعلام تمهیدات جدید ارزی دولت خبر داد که بر اساس تصمیم وزیران عضو کارگروه حمایت از تولید و به استناد اصل 138 قانون اساسی، ثبت سفارش و تامین ارز واردات 180 قلم کالای مصرفی و مواد خوراکی با بهرهگیری از ارز حاصل از صادرات ممکن شده است.
این مصوبه ازسوی محمدرضا رحیمی، معاون اول رییس جمهور به وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت و امور اقتصادی و دارایی و نیز بانک مرکزی ابلاغ شده است.
آن طور که رییس کمیسیون توسعه صادرات اتاق ایران از جزئیات دستورالعمل تامین ارز واردات 180 قلم کالا از محل صادرات خبر میدهد، قرار است از 20 فروردینماه این دستورالعمل اجرایی شود.
به گفته اسد ا... عسگراولادی، در این طرح، صادرکنندگانی که خواستار فروش ارز خود به واردکنندگان هستند و واردکنندگانی که نیازمند خرید ارز ارزان از صادرکننندگان هستند، از فروردینماه سال آینده در بورس تهران به عنوان واسطه دولتی طرح، ثبت نام میکنند تا با هم بر سر نرخ ارز به توافق برسند.
دولت از قیمتگذاری کنار بکشد!
اما نکتهای که رییس کمیسیون توسعه صادرات اتاق ایران بر آن تاکید دارد، این است که برای اجرای دستورالعمل تامین ارز وارداتی 180 قلم کالا از محل صادرات، دولت باید از قیمتگذاری کنار بکشد و تعیین کننده نرخ ارز توافقی میان واردکننده و صادرکننده نباشد و اجازه دهد که واردکنندگان و صادرکنندگان خود با هم بر سر تعیین یک نرخ ارز مشخص، به توافق نهایی برسند.
عسگراولادی اظهار کرد: تنها در این صورت است که صادرکنندگان زیر بار تامین ارز واردات از محل صادرات میروند.
بر اساس این گزارش، برخی فعالان اقتصادی این طرح دولت را به نوعی به آغاز اجرای «پیمان سپاری ارزی» تعبیر میکنند، اما عسگراولادی این شائبه را رد و خاطرنشان میکند که پیمان سپاری ارزی صرفا به معنای این است که صادرکنندگان موظفند ارز خود را به نرخ پایه به دولت بفروشند و ظرف 8 ماه آن را به سیستم بانکی انتقال دهند که ما با این طرح کاملا و به هر شکل مخالفیم، زیرا اساسا پولی قابل نقل و انتقال به ایران نیست.
به گفته این صادرکننده فعال و رییس اتاق بازرگانی ایران و چین، طرح تامین ارز وارداتی کالاهای غیرضروری و لوکس در صورتی که بدون دخالت در تعیین نرخ ارز مبادلهای میان صادرکننده و واردکننده باشد، اقدام مثبتی است، زیرا صادرکنندگان در این طرح مخیر به انتخاب طرف و رقم معامله خود هستند.
آغاز پیمان سپاری ارزی؟
اما برخلاف نظر عسگراولادی، رییس کمیسیون تولید و تجارت اتاق تهران معتقد است که از این طرح میتوان به نوعی، آغاز پیمان سپاری ارزی را برداشت کرد؛ به این صورت که در گذشته، پیمان سپاری ارزی با دلار دولتی انجام میشد و از این رو، صادرکننده به بازگشت ارز به کشور الزام داشت، اما اکنون چون صادرکنندگان از ارز دولتی کمتر استفاده میکنند، تعهد و الزامی هم برای بازگشت ارز به کشور ندارند و بنابراین، در این طرح از امتیاز ویژهای هم برخوردار میشوند.
به گفته محسن بهرامی ارض اقدس، از سوی دیگر، صادرکنندگان در این طرح، از آنجا که نمیتوانند ارز خود را در بازار آزاد بفروشند، میتوانند با قیمتهای ترجیحی و دلخواه به واردکنندگان بفروشند که از این طریق هم مزیت دیگری نصیب صادرکنندگان میشود؛ ضمن اینکه البته ارز با قیمت کمتری به دست واردکنندگان هم میرسد و آنها نیز از این میان، سود میبرند.
اگرچه به رغم این مزیتهای صادراتی، این عضو هیات نمایندگان اتاق ایران معتقد است که با اجرای دستورالعمل تامین ارز وارداتی از محل صادرات، صادرکنندگان هم عملا در چرخه واردات کالا قرار میگیرند و این تا حدی به مسیر توسعه صادرات کشور لطمه میزند.
3 راهکار برای تامین ارز واردات
در مورد جزئیات تامین ارز کالاهای لوکس، کیومرث فتحالله کرمانشاهی، معاون کمکهای تجاری سازمان توسعه تجارت به «دنیای اقتصاد» میگوید: از این پس تامین ارز مورد نیاز برای کالاهای وارداتی از 3 طریق انجام میشود؛ در واقع کالاهای لوکس میتوانند از حمایتهای دولتی برای پرداختهای ارزی بهره ببرند و مابقی نیز از راههای دیگر میتوانند ارز مورد نیاز واردات خود را تامین کنند.
به گفته کرمانشاهی دو راهکار دیگر برای تامین ارز شامل ارزهای خارجی و ارز حاصل از صادرات منظور شده؛ به این ترتیب که به طور طبیعی گروهی از واردکنندگان که ذخیره ارزی در خارج کشور دارند دیگر نیازی به تامین ارز از داخل ندارند. گروه دیگری از کالاها هم که لوکس و غیرضروری تلقی میشوند تنها در صورت تامین ارز از محل صادرات میتوانند وارد کشور شوند.
کرمانشاهی در عین حال با اعلام اینکه این تصمیمها از سوی کمیته 5 نفره ساماندهی ارزی اتخاذ شده است، تاکید کرد که فهرست کالاهایی که واردات آنها مشروط به تامین ارز از محل صادرات است، همچنان در حال تکمیل شدن است و درسال 91 نیز اقلام جدیدی مشمول کالاهای لوکس خواهند شد.
او البته این نگرانی صادرکنندگان را که اختصاص ارز حاصل از صادرات به واردکنندگان به منزله آغاز دوباره پیمان ارزی است را رد میکند و میگوید: این تمهیدات ارتباطی به پیمان سپاری ارزی ندارد و قرار نیست که سختگیری در این زمینه صورت گیرد.
اعتراض صادرکنندگان به نرخ ارز
البته روز گذشته رییس صندوق توسعه صادرات نیز در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» بحث پیمان سپاری ارزی را منتفی اعلام و تاکید کرد: سیاستی در این زمینه مطرح نیست و نگرانی صادرکنندگان بیمورد است.
کاظم دوست حسینی در مورد نرخ تعیین شده برای ارز نیز از وجود برخی اعتراضها در میان صادرکنندگان خبر داد و گفت: اگر قرار باشد ارز حاصل از صادرات با نرخ 1226 به واردات تخصیص پیدا کند، صادرکنندگان متضرر میشوند.
او میگوید: در این شرایط صادرکنندگان راضی نیستند که ارز حاصل از صادرات را با نرخ 1226 تومان در اختیار بانکها قرار دهند.
رییس صندوق ضمانت صادرات در عین حال پیشبینی کرد که در سال آینده حدود 10 تا 15 درصد نیز بر نرخ ارز افزوده شود و شاید به این ترتیب از دغدغههای صادرکنندگان نیز قدری کاسته شود.
دوست حسینی همچنین با اشاره به تلاش مسوولان برای جلوگیری از صرف ارز در زمینه قاچاق کالا، تاکید میکند که بر این اساس تلاش میکنیم تا بدون ایجاد مانع برای صادرکنندگان بازار ارز را ساماندهی کنیم.
سیاستهای ارزی در جهت حمایت از تولید است
در این میان البته عضو صندوق توسعه ملی نظری متفاوت دارد؛ او در عین حال که تغییر و تحولات اخیر در زمینه قوانین ارزی کشور را متاثر از تنگناهای به وجود آمده در حوزه تجارت خارجی کشور میداند، اما تاکید میکند که این شرایط به نوعی ایجاد فرصت برای توجه بیشتر به تولیدات داخل است.
محمود دودانگه با این تعریف که کالای لوکس در واقع کالاهایی است که مشابه آن با کیفیت و قیمت مناسبتر در داخل کشور وجود دارد، به «دنیای اقتصاد» میگوید: بر این اساس با محدود کردن واردات کالاهای لوکس در تلاش هستیم تا از تولیدات داخل بیشتر حمایت کنیم.به گفته دودانگه اقداماتی که دولت در حال حاضر در دست دارد با دو رویکرد مدیریت بازار ارز و همچنین عملیاتی کردن هدفگذاریهای صادرات غیرنفتی است.عضو هیات مدیره صندوق توسعه صادرات در این مورد به وجود پتانسیلهای آشکار و پنهان در زمینه تولیدات داخلی اشاره میکند و میگوید: در حال حاضر در تلاش برای شناسایی این ظرفیتها هستیم تا به تدریج با افزایش میزان تولیدات داخلی نیاز بازار را نیز از این محل تامین کنیم تا به این ترتیب کالاهایی که امکان تولید در داخل دارند لوکس تلقی شوند.او از سوی دیگر به اهمیت صادرات مواد غیرنفتی اشاره و تاکید کرد: بنابراین با توجه به مشکلاتی که به تازگی در حوزه مبادلات ارزی به وجود آمده است، افزایش صادرات غیر نفتی و استفاده از ارز صادراتی از این محل به نفع واردات میتواند به پیشبرد اهداف تجاری کشور کمک کند.معاون پیشین وزیر صنعت، معدن و تجارت این سیاستها را در جهت عبور از اقتصاد نفتی عنوان و تاکید کرد: در عین حال که تلاش میکنیم از ایجاد احساس منفی بین صادرکنندگان جلوگیری کنیم، اما باید ارز حاصل از صادرات کالاهای غیرنفتی را در جهت واردات کالاهای اساسی به کار ببریم.او نیز همچون دیگر مسوولان دولتی تاکید کرد که در این میان هیچ تصمیمی برای اجرای دوباره پیمان سپاری ارزی مطرح نیست.دودانگه در مورد امکان تاثیر این سیاستها بر افزایش قاچاق در کشور به تلاش مسوولان برای کاهش قیمت و در عین حال افزایش کیفیت کالاهای داخلی اشاره کرد و نتیجه گرفت؛ بنابراین محدود کردن واردات کالاها افزایش قاچاق را به دنبال نمیآورد.
کلمات کلیدی: دلار و ارز، سکه و طلا
طرح دولت برای بازنشستگی کارمندان با هر میزان سابقه خدمت
معاون حقوقی و امور مجلس معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییسجمهور گفت: پیش نویس طرح بازنشستگی کارمندان دولت با هر میزان سابقه خدمت و نیز طرح استخدام نیمه وقت بانوان در این معاونت تدوین شده است.
عبدالعلی تاجی در گفتوگو با «ایرنا» افزود: این پیش نویس به کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی ارائه شده و در صورت موافقت نمایندگان، این پیشنهاد در قالب یک طرح و به عنوان بندی از لایحه بودجه سال 1391 قابل بررسی خواهد بود. وی با بیان اینکه برخی از کارمندان تمایل دارند برای مثال با 20 سال سابقه و 20 روز حقوق بازنشسته شوند، اما در قانون مدیریت خدمات کشوری چنین حکمی وجود ندارد، اظهار کرد: از این رو پیش نویسی در معاونت توسعه مدیریت تهیه شده که قانون مدیریت خدمات کشوری به نوعی اصلاح شده و کارمندان بتوانند با هر سابقه کاری بازنشسته شوند. تاجی در عین حال افزود: طبیعی است که مدت زمانی به عنوان کف سابقه خدمت تعیین خواهد شد؛ مانند 15 سال یا شبیه آن.
کلمات کلیدی:
افت سه درصدی سکه در یک هفته
– در حالی که بهای جهانی طلا در یک هفته گذشته یک دهم درصد کاهش یافت، قیمت سکه در بازار ایران حدود سه درصد افت کرد. بهای هر سکه بهار آزادی از 797 هزار تومان در هفته پیش به 775 هزار تومان در روز گذشته رسید. پس از سکه طرح جدید بیشترین افت قیمتی مربوط به ربع سکه با 4/2 درصد بود. نیمسکه نیز در یک هفته مورد بررسی دو درصد از ارزش خود را از دست داده است. به گفته فعالان بازار، کاهش 3/1 درصدی ارزش دلار به علاوه انتظارات روانی کاهش قیمت از دلایل افت قابلتوجه سکه در هفته گذشته است.
مقایسه افت قیمتها در بازار ارز و طلا
کاهش سه درصد قیمت سکه در یک هفته
گروه بازار پول- مقایسه قیمت دلار و سکه روز گذشته با نرخ آنها در یک هفته گذشته نشان میدهد قیمت سکه نسبت به نرخ جهانی طلا به مراتب افت شدیدتری داشته است. بر این اساس، قیمت هر اونس طلا برای تحویل فوری طی این هفته در حالی به طور متوسط تنها 1 دهم درصد کاهش داشت که قیمت سکه بهار آزادی 7/2 درصد افت کرد. قیمت سکه بهار آزادی طرح جدید در این مدت بر اساس قیمت اعلامی اتحادیه طلا و جواهر از 797 هزار تومان به 775 هزار تومان کاهش داشته و 22 هزار تومان ارزان شده است.
در همین مدت قیمت سکه طرح قدیم با 18 هزار تومان کاهش از 800 هزار تومان به 782 هزار تومان رسیده و 2/2 درصد از قیمت خود را از دست داده است.همچنین نیم سکه از سطح 393 هزار تومان به 385 هزار تومان افت کرده و ضمن کاهش 8000 تومانی، تقریبا 2 درصد کاهش داشت.در این هفته ربع سکه هم از 208 هزار تومان به 203 هزارتومان رسیدو5 هزار تومان ارزان شد. این وضعیت 4/2 درصد کاهش به همراه داشته است.طی این مدت قیمت هرگرم طلای 18 عیار بدون احتساب اجرت ساخت از 78 هزار و 720 تومان به 77 هزار و 680 تومان رسیده و با 104 تومان کاهش قیمت 3/1 درصد ارزان شده است.
طی یک هفته مورد نظر قیمت دلار آمریکا از 1910 تومان تا 1885 تومان کاهش یافته و با 25 تومان کاهش 3/1 درصد از ارزش آن کاسته شده است. مقایسه انجام شده در مورد قیمت جهانی طلا البته تا غروب دیروز ارقام را قدری جابهجا کرد. تا غروب دیروز قیمت جهانی طلا به زیر 1700 دلار کاهش یافت.
قیمت طلا در بازارهای جهانی دیروز دراولین روز کاری معاملات این هفته ازسطح بسته شده 1713 دلار کاهش یافت و تا قبل از ظهر به وقت تهران برای ساعاتی در سطح 1703 دلار متوقف شد، اما تا بعدازظهر به زیر 1700 دلار فرو افتاد. هفته گذشته خبر انتظار کاهش نرخ رشد اقتصادی چین تا 5/7 درصد برای سال 2012 منتشر شد که عامل مهمی برای کاهش قیمت طلا و سایر کالاهای پایه بوده است. روز گذشته در اولین روز هفته کاری بازارهای جهانی انتشار خبرمنفی شدن تراز تجاری کشور چین موجی از نگرانی را در مورد کاهش شدید میزان تقاضا برای نفت و سایر کالاها پدید آورد. در مقابل، دلار آمریکا در برابر سایر ارزها از جمله یورو تقویت شد و به 3119/1 رسید. در بازار داخلی قیمتها به شدت تحت تاثیر افت ارزش دلار کنترل میشود. شنیدهها از تزریق ارز از طریق برخی مجاری به بازار ارز حکایت دارد. در عین حال، دلایل بسیاری برای افت و خیز قیمت سکه و طلا برشمرده میشود. از جمله اینکه ورود تدریجی 3/9 میلیون قطعه سکه به بازار از اواخر فروردین احتمال کاهش قیمت سکه را تقویت کرده است. با نزدیک شدن به پایان سال، فروش سکه برای تامین نقدینگی، برخی خانوادهها و دارندگان سکه را مجبور به فروش کرده که بر افت قیمت موثر واقع شده است. در همین شرایط هنوز هم برخی با وجود تاکید مقامات بانک مرکزی برای تحویل به موقع سکههای پیش فروش شده ، نسبت به تحویل به موقع آنها ابهام دارند. در بازار برخی نسبت به تغییر سمت مدیر کل ریالی و نشر اسکناس بانک مرکزی به عضو هیات مدیره بانک ملی به دیده تردید مینگرند.
با وجود این شایعات قیمت سکه در بازار داخلی رو به کاهش دارد و قیمت سایر سکهها نیز ازاین شرایط تبعیت میکند.
کلمات کلیدی: دنیای اقتصاد
پیشتازی عرضه در بازار مسکن
دنیای اقتصاد- ساخت مسکن در داخل شهر تهران طبق تازهترین آمار رسمی، تا آخرین روزهای ماه بهمن مسیر صعودی را حفظ کرده و علاوه بر ثبت رکورد در نرخ رشد، کارنامه بیسابقهای را در بازار ساختوساز بهوجود آورده است؛ بعد از رشد 71 درصدی در حجم ساختوسازهای مسکونی طی 9 ماه اول سال90 در پایتخت، براساس گزارش جدید دفتر صدور پروانههای ساختمانی شهرداری، نرخ رشد ساختوساز در 11 ماه امسال به عدد 6/83 درصد رسیده؛ بهطوریکه از ابتدای امسال تا پایان هفته سوم بهمنماه برای احداث 193 هزار واحد مسکونی در مناطق 22گانه مجوز ساخت صادر شده است. این روند با فرض بدترین حالت برای ماه اسفند، عملکرد یکساله آپارتمانسازی در تهران را از مرز 200 هزار واحد مسکونی عبور میدهد و سال90 را به عنوان پرکارترین سال انبوهسازان ثبت خواهد کرد. مقایسه آمار ساختوساز با آمار ازدواجها در تهران حاکی است: در سال جاری تقریباً به ازای ورود یک واحد تقاضای جدید به بازار مسکن، مقدمات عرضه دو واحد جدید شکل گرفته و با توجه به اینکه ساختوسازهای کنونی بدون اتلاف زمان حداکثر ظرف 12 تا 15 ماه به مرحله بهرهبرداری میرسد، از سال آینده حجم عرضه در بازار مسکن به گونهای خواهد بود که «تقاضای انباشته» را نیز پاسخ میدهد.
اعلام آمار ساختوساز در 11ماهه90: «عرضهجدید» به دو برابر «تقاضایجدید» رسید
رکورد معنادار ساخت مسکن در تهران
فرید قدیری
بهشاد بهرامی
تجربه احداث 200.000 واحد در 12 ماه برای اولینبار
در پایتخت از ابتدای سال تاکنون به ازای هر ازدواج کلنگ ساخت دو واحدمسکونی زمین زده شده است
ساختوسازهای مسکونی سال90 در تهران پیشتر - با رشد جهشی نیمهاول- این کلانشهر را به منطقهای متفاوت در کشور تبدیل کرد، اما حالا در پایان سال علاوه بر صعود زمستانی، بازار مسکن پایتخت را با «رکورد معنادار» روبهرو کرده است.
براساس تازهترین آمار مربوط به صدور پروانههای ساختمانی، از ابتدای سال تا پایان هفته سوم بهمنماه، کلنگ ساخت 193 هزار و 754 واحدمسکونی جدید در مناطق 22گانه تهران به زمین زده شده که با فرض «بدبینانه» برای ماه اسفند، «عبور از مرز ساخت 200 هزار واحدمسکونی در 12 ماه» در شهر تهران قطعی خواهد بود که این حجم عرضه، نه تنها در پایتخت که در کل شهرهای کشور بیسابقه و تجربهای جدید محسوب میشود.
ساختوسازهای کنونی در تهران فارغ از رکورد در تیراژ، برای بازار مسکن نیز حاوی پیام تازهای است: امسال تعداد واحدهای مسکونی جدید در تهران به دو برابر حجم «تقاضایجدید مسکن» در این کلانشهر رسیده است به طوری که در نیمهاول امسال نزدیک به 50 هزار ازدواج در تهران به ثبت رسیده و در قالب تقاضای جدید بلافاصله وارد بازار خرید یا اجاره آپارتمان شده در حالی که طی همین مدت (نیمهاول) ساخت حدود 100 هزار واحد جدید در تهران آغاز شده است.
به این ترتیب از سال آینده حداقل نیمی از عرضههای جدید – واحدهایی که امسال شروع به ساخت شده سال آینده تکمیل میشود- در بازار مسکن تهران، قابلیت تحویل به تقاضاهای انباشته سالهای قبل را پیدا میکند که تحتتاثیر این اتفاق، علاوه بر اینکه بازار به تعادل میرسد، احتمال رشد قیمت مسکن در سال91 نیز پایین خواهد آمد. برآوردها نشان میدهد در بازار مسکن حدود یک میلیون تقاضای قدیمی خرید مسکن وجود دارد که بین 15 تا 20 درصد آن مربوط به تهران است.
رشد 84 درصدی ساختوساز
گزارش «دنیایاقتصاد» از آمار جدید دفتر صدور پروانههای ساختمانی شهرداری تهران حاکی از این است: در دیماه و 20 روز بهمنماه به ترتیب ساخت 18 هزار واحدمسکونی و 17 هزار واحدمسکونی در تهران آغاز شده است که مجموع ساختوسازهای 11ماه سال 90 را به رقمی معادل 193 هزار و 754 واحدمسکونی رسانده است. این حجم ساختوساز نسبت به 11ماه سال گذشته 6/83 درصد افزایش پیدا کرده است.
همچنین مقایسه زمستانی نیز نشان میدهد، فعالیتهای ساختمانی در تهران در ماه بهمن نسبت به بهمن سال قبل از رشد 137 درصدی برخوردار شده است. در بهمن سال گذشته برای ساخت 7 هزار و 330 واحد مسکونی جدید در تهران توسط شهرداری پروانه صادر شده بود.
پیشبینی سال آینده: رونقتورمی
به گزارش «دنیایقتصاد» گرچه درآمد حاصل از عوارض ساختوساز و تراکم در بودجه سال آینده شهرداری تهران با سهم این درآمد در بودجه سال جاری برابری میکند، اما اعضای شورای شهر معتقدند تعیین رقم درآمدی موازی از این محل با رقم سال جاری نه تنها دلیلی بر پیشبینی رکود ساخت وساز برای پایتخت در سال 91 نخواهد بود، بلکه با اضافه کردن عوارض شاخههای متعدد همچون تغییرکاربری و تراکم این رقم سهمی بالغ بر 70 درصد بودجه شهرداری تهران از محل ساختمانسازی را تشکیل میدهد. جدا از پیشبینی اعضای شورای شهر معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران پیشبینی دیگری از وضعیت ساخت وساز سال آینده دارد. معاون شهردار تهران برای سال آینده -بر خلاف سال جاری- وضعیت «رونق همراه با تورم» را پیشبینی میکند.هیربد معصومی معاون شهرسازی ومعماری شهرداری تهران به دنبال تصویب بخش درآمدی بودجه شهرداری، از رونق بازار ساخت وساز مسکن در سال آینده به رغم کاهش درآمدهای شهرداری از این محل در بودجه 91 خبر داد و به «دنیایاقتصاد» گفت: گرچه اعتقاد ما کاهش درآمدهای شهرداری از محل صدور پروانه ساختمانی است اما اعتقاد دارم در سال آینده بازار ساختوساز مسکن با رونق همراه با تورم مواجه میشود.
او افزود: ما بنا داریم هر ساله سهمینزدیک به 10 درصد به درآمدهای پایدار شهری اضافه کنیم و از سهم درآمدهای صدور پروانه کاهش دهیم.
معصومیدر خصوص وضعیت فعلی و آینده بازار مسکن تصریح کرد: در همین زمان بازار مسکن با «رکود توام با تورم» مواجه است که بدترین شکل برای بازار است اما من اعتقاد دارم با توجه به سیاست های خوبی که در حوزه اقتصادی اعمال شده نقدینگیهای سرگردان در دیگر بازارهای سرمایهای به سمت بازار مسکن حرکت خواهند کرد و پیشبینی میکنم که سال آینده برای بازار مسکن سالی پررونق توام با تورم باشد.
نگاه دو عضو شورا بر رقم درآمدی ساخت وساز
در کنار نگاه معاون شهردار، رییس کمیسیون عمران و توسعه شورای شهر معتقد است گرچه سهم عوارض ساخت وساز در حدود رقم بودجه سال 90 تعیین شده است اما با اضافه شدن رقم عوارض شاخه های دیگر ساخت وساز همچون تراکم و تغییر کاربری رقم درآمد حوزه ساخت وساز نزدیک به 70 درصد بودجه شهرداری تهران در سال آینده را تشکیل میدهد. حمزهشکیب در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» یکی از دلایل اصلی رونق صدور پروانه در سال جاری را ورود انبوه سازان به بازار مسکن قبل از اجرای طرح تفصیلی عنوان کرد و گفت: برای بخش عمدهای از مردم اینطور جا افتاده است که اجرای طرح تفصیلی منجر به محدودیت در افزایش تعداد طبقات ساختمانها میشود به همین دلیل مردم به ساخت وساز ترغیب شدهاند. اما چنین روندی باعث میشود که طرح تفصیلی قابلیت اجرایی پیدا نکند.در همین رابطه خسرو دانشجو سخنگوی شورای شهر نیز معتقد است: امر ساخت وساز با ارقامیکه در بودجه نوشته میشود تفاوتهای زیادی دارند چون مردم براساس رقم تعیین شده در بودجه برای ساختوساز تصمیم نمیگیرند.او اظهار کرد: ساختوساز در شهر تهران با موارد متعددی در ارتباط است به همین دلیل فعلا پیشبینی کردهایم صدور پروانه در حد رقمیرا که ما پیشبینی کردهایم باشد و اگر محقق نشود در این صورت بودجه را اصلاح میکنیم یا اگر بیشتر صادر شد، متمم بودجه ارائه میدهیم.
کلمات کلیدی: مسکن و اجاره خانه
آخرین هفته بورس تهران
- بورس اوراق بهادار تهران در حالی فعالیت خود را امروز از سر خواهد گرفت که هفته جاری، آخرین هفته کاری کامل بورس بوده و طلیعه بهار و چشمانداز سال 91بازار را متاثر خواهد کرد؛ معاملهگران در حالی هفت روز کاری را تا پایان سال 90 در پیش دارند که به سنت هر ساله انتظار میرود هفته آخر شاهد دو رفتار متفاوت باشد. در وجه نخست در روزهای شنبه تا سهشنبه آخرین مهلت دریافت وجه فروش سهام از کارگزاران است که عرضه در بازار را افزایش میدهد و پس از آن با عدم انگیزه معاملهگران برای فروش، بازار با کاهش عرضهکنندگان و در نهایت انتقال معاملات به سال91 مواجه میشود.
جنب پل حافظ
آخرین هفته بورس90
گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران در حالی فعالیت خود را امروز از سر خواهد گرفت که هفته جاری، آخرین هفته کاری کامل بورس بوده و طلیعه بهار و چشمانداز سال 91بازار را متاثر خواهد کرد.
معاملهگران در حالی هفت روز کاری را تا پایان سال 90 در پیش دارند که به سنت هر ساله انتظار میرود هفته آخر شاهد دو رفتار متفاوت باشد؛ در وجه نخست در روزهای شنبه تا سهشنبه آخرین مهلت دریافت وجه فروش سهام از کارگزاران است که عرضه در بازار را افزایش میدهد و پس از آن با عدم انگیزه معاملهگران برای فروش، بازار با کاهش عرضهکنندگان و در نهایت انتقال معاملات به سال91 مواجه میشود.
در این فضا بازار متاثر از انتظارات معاملهگران برای تحولات روزهای تعطیلی است؛ امری که البته در سال 91 با توجه به یکپارچگی روزهایکاری بورس در ایام نوروز احتمالا تفاوت رفتاری قابل ملاحظهای میان آخرین روزهای کاری سال 90 و ابتدای سال 91 رقم نخواهد زد.
در همین حال بازار در آخرین هفته سال با تحولاتی مواجه است که برآیند عمومی آنها میتواند برای بازار مثبت باشد.
در تحولات سیاسی بازار در سایه آرامش داخلی پس از انتخابات مجلس شورای اسلامی، در حوزه مسائل بینالمللی نیز در حال حاضر با آرامش نسبی ناشی از انتشار نامه کاترین اشتون و بیانیه گروه 5+1مواجه است. در همین حال، اعلام موافقت ایران با بازدید مشروط از پارچین نیز در کاهش فضای تنش موثر بوده است. در این میان سخنان مقام معظم رهبری نیز از اهمیت بالایی در مسائل سیاسی برخوردار است. ایشان با اشاره به سخنان اخیر رییسجمهور آمریکا مبنی بر اینکه وی به جنگ با ایران فکر نمیکند، افزودند: این سخن، سخن خوبی است و نشاندهنده خروج از توهم است اما رییسجمهور آمریکا در ادامه گفته است میخواهیم با تحریم، مردم ایران را به زانو درآوریم، که این بخش از سخنان وی نشاندهنده ادامه توهم در این موضوع است.
در کنار آرامش سیاسی، با نزدیکی پایان سال در مسائل اقتصادی نیز آرامشی بر تصمیمات کلان حاکم شده است. با توجه به شرایط کنونی به نظر میرسد اجرای مرحله دوم طرح هدفمند کردن یارانهها به پس از مرحله دوم انتخابات در اردیبهشتماه موکول شود.
در کنار مسائل اقتصاد داخلی در حوزه خارجی بهای مواد خام ثبات نسبی را به نمایش گذاشته است. در بازار فلزات لندن بهای مس به 8هزار و 390 دلار در هر تن رسیده است. بهای سه فلز رنگین دیگر آلومینیوم ،سرب و روی نیز به ترتیب 2هزار و 175دلار ،2هزار و 87 دلار و 2هزار و 19 دلار رقم خورده است. بهای بیلت فولادی نیز 501دلار در هر تن است.
در هفته گذشته در بورس کالا شرایط رشد قیمتها همچنان ادامه داشت؛ در بخش محصولات فلزی بهای بیلت آلومینیوم ایران هر کیلو 49هزار و 700ریال، شمش تی بار 47هزار و 200ریال، سبد تیرآهن ذوب آهن 12هزار ریال، در محصولات فولاد مبارکه بهای ورق سرد بی 10هزار و 104ریال، ورق قلع اندود 11هزار و 725ریال و در محصولات ملی مس بهای مس مفتول 141هزار و 600ریال و مس کاتد 137هزار و 980 ریال رقم خورده است. در بخش محصولات شیمیایی نیز وکیوم باتوم و گوگرد کلوخه پالایشگاه تبریز به ترتیب 6هزار و 247ریال و 2هزار و 190 ریال، متانول زاگرس 4هزار و 433ریال، متانول فنآوران 4هزار و 433ریال، اسیداستیک فنآوران 6هزار و 253ریال و اوره پتروشیمی کرمانشاه در سطح 4هزار و 827ریال تثبیت شده است.
در تحولات درون بازار سرمایه معاملهگران در آخرین هفته کاری بورس ترافیکی از پذیرش و عرضههای سهام شرکتهای مختلف را شاهد هستند.
در همین رابطه اسماعیل درگاهی سرپرست پذیرش بورس و اوراق بهادار تهران در تشریح تصمیمات متخذه در جلسه هیات پذیرش اوراق بهادار، گفت: تمام تلاش مدیریت پذیرش بر این است که شرکت پالایش نفت بندرعباس به زودی در بورس درج و سهام آن در اولین فرصت ممکن عرضه شود. اقدامات مربوط به شفافسازی شرکت هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس نیز شروع شده است.
درگاهی همچنین از عرضه سهام شرکت نفت جی تا قبل از پایان سال خبر داد و افزود: با دریافت توکن و اطلاعرسانی از طریق کدال، امکان عرضه سهام شرکت فراهم شده است. در صحنه خصوصیسازی، این سازمان در هفته گذشته با ارائه لیستی از شرکتهای قابل واگذاری بخش عمدهای از بدهیهای دولت به سه بانک تجارت، ملت و صادرات را تسویه شده اعلام کرده است. واگذاری نزدیک به 10درصد هلدینگ خلیج فارس به ارزش تقریبی یک هزار و 500 میلیارد تومان و سهام پالایشگاههای شیراز، کرمانشاه و پالایشگاههای گازی مختلف و برخی از بلوکهای مدیریتی شرکتهایی که در سال جاری عرضه شده و خریداری نداشتهاند از جمله این واگذاریها است. از سوی دیگر، سازمان خصوصیسازی در آخرین مصوبات خود واگذاری سهام شرکت مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب بابت رد دیون دولت به صندوق بازنشستگی کارکنان فولاد، واگذاری 49 درصد سهام شرکت مدیریت تولید برق منتظر قائم از شرکتهای زیرمجموعه شرکت مادر تخصصی توانیر بابت رد دیون دولت به بانک صادرات به صورت نقد و 100 درصد سهام شرکت تولید نیروی برق خلیج فارس از شرکتهای زیرمجموعه شرکت مادر تخصصی توانیر بابت رد دیون دولت به سازمان تامین اجتماعی به صورت نقد را مصوب کرده است. در جلسه هفته گذشته هیات واگذاری در خصوص عرضه 5 درصد سهام شرکت پالایش نفت شیراز و 5 درصد سهام شرکت پالایش نفت تهران به منظور کشف قیمت برای اولین بار در بورس و سهام ترجیحی شرکتهای حمل و نقل بینالمللی خلیج فارس و ذوبآهن اصفهان هم تصمیمگیری شد.
در بازار چه خبر بود؟
روز چهارشنبه معاملهگران شاهد بازار مثبتی بودند که در آن رشد قیمت فولاد در معاملات روز سه شنبه بورسکالا شرایط مثبتی را به گروه فولادی بخشیده و در این شرایط شاخص به مدد رونق برخی از سهام عمده بازار از جمله فولاد مبارکه و فولاد خوزستان و سرمایهگذاری غدیر با رشد 3/92واحدی مواجه شد.
در همین حال با توجه به ثبات نسبی قیمت دلار در سطوح فعلی، شرکتهای دارای صادرات همچنان با جذابیتهایی از سوی معاملهگران مواجه هستند.
در بازار روز چهارشنبه در گروه شرکتهای هلدینگی سهامدار عمده غدیر، از عزم جدی شرکت برای افزایش سرمایه 100 درصدی از محل آورده نقدی و اندوخته سرمایهای سهامداران خبر داد و انجام چنین تصمیمی را موکول به نیمه اول سال 91 کرد.
سردار دقیقی با اشاره به سرمایهگذاریهای جدید و خرید داراییهای ارزشمند در سال 91 افزود: «وغدیر» کماکان در صنعت پتروشیمی و معدن حضور مستمری خواهد داشت و هلدینگ معدنی خود را با خرید چند شرکت معدنی گستردهتر خواهیم کرد.
وی همچنین NAV سرمایهگذاری غدیر را در آخرین برآورد با قیمتهای فعلی سهام در حدود 600 تومان ارزیابی کرده و گفت: با توجه به اینکه در ابتدای سال جاری افزایش سرمایه 100درصدی اجرایی شده و در مجمع نیز 51 تومان سود تقسیم شده بنابر این بازدهی سهم در سال 90 بیش از 100 درصد و یکسال مالی اخیر معادل 131 درصد بوده که رتبه اول شرکتهای سرمایهگذاری را نصیب خود ساخته است.
در گروه شرکتهای هلدینگی، صندوق بازنشستگی بهرغم شرایط خاص معاملاتی این نماد با تحولاتی مواجه است. عرضه قریبالوقوع نفت جی و عرضه سهام بیمه ملت در کنار به ظرفیت رسیدن پتروشیمی جم مهمترین تحولات پیش روی «وصندوق» است.
براساس خبرهای منتشره، تولید محصولات و فرآوردههای پتروشیمی جم به عنوان بزرگترین واحد تولیدی الفین در جهان در بهترین سطح و بیش از ظرفیت اسمی در حال فعالیت است. مدیرعامل شرکت پتروشیمی جم اظهار کرد: در هفتههای اخیر تولید واحدهای پلیمری مجتمع جم 11 درصد بیش از ظرفیت اسمی و واحد پلیاتیلن سنگین نیز 20 درصد بیشتر از ظرفیت اسمی (معادل 45 تن در ساعت) تولید کردهاند. مهندس مصطفی مرتضوی با بیان این که این مجتمع پتروشیمی در یازده ماه گذشته با استفاده از ظرفیتهای موجود از نظر تولید، روند مطلوبی را سپری کرده است، افزود: واحدهای شرکت پتروشیمی جم با ظرفیت یک میلیون و 321 هزار تن اتیلن، 400 هزار تن پروپیلن، 40 هزار تن بنزین پیرولیز، 32 هزار تن نفتکوره، 300 هزار تن پلیاتیلن سنگین و سبک، 100 هزار تن بوتادین در حال فعالیت هستند.
در گروه شرکتهای واسطهگری مالی، مجمع سالانه سرمایهگذاری ملی ایران با تقسیم سود 15 تومانی به هر سهم و توزیع آن برای سهامداران حقیقی از خرداد 91 برگزار شد. در گروه غذایی روز چهارشنبه در نهایت قیمتگذاری بالای سهام قندی به صف فروش سه نماد قابل معامله این شرکتها (قپیرا، قلرست و قنیشا) در بورس منجر شد. قیمتگذاری بالای شرکتهای قندی در مقایسه با شرکتهای دیگر و رفتار احساسی سهامداران موجب انتظار برای تغییر در شرایط سهام قندی شده است. معاملهگران در این گروه بهرغم تعدیلهای مثبت سود در سال جاری به دلیل رشد ارزش بازار شرکتها با تردیدهایی مواجه شدهاند و تلاش مدیران بورس برای شفافسازی وضعیت این شرکتها قابل تقدیر و توجه است. گروه قندی با ادامه ارسال گزارشها، امروز نیز شاهد بازگشایی شماری از نمادهای متوقف خواهد بود.
در این زمینه شرکت قند هگمتان که برای سال 91 خود به ازای هر سهم 1351 ریال سود پیشبینی کرده بود با تعدیل مثبت 20 درصدی سود جدید خود را رقم 1626 ریال به ازای هر سهم اعلام نموده است.
افزون بر این، قند شهد خوی نیز که برای سال 91 به ازای هر سهم 682 ریال سود اعلام کرده بود، با تعدیل مثبت 53 درصدی سود جدید خود را 1048 ریال به ازای هر سهم اعلام نموده است.
شرکت قند اصفهان سود سال 91 خود را با تعدیل مثبت 29 درصدی به نسبت سال 90 رقم 3004 ریال به ازای هر سهم اعلام نمود.
در گروه معدنی، در حالی که همچنان وضعیت معدن انگوران به صورت رسمی روشن نشده است، شنیدههای ضد و نقیضی در مورد واگذاری این معدن در بازار به گوش میرسد. در این گروه فرابورس شاهد پذیرش و درج نام تامین مواد اولیه فولاد صبانور به عنوان سومین شرکت تولیدکننده سنگآهن بازار سرمایه است. این شرکت از زیر مجموعههای معادن و فلزات است. در فرابورس روز دوشنبه نیز نماد معدن کوچک مس تکنار در بازار پایه فرابورس گشایش خواهد شد. این شرکت که تاکنون با ظرفیت یک هزار و 600تنی تولید کنسانتره خود نرسیده و همواره در سالهای اخیر با تولید نزدیک به 600تن فعالیت کرده است با سرمایه نزدیک به 4میلیارد تومان دارای زیان انباشتهای 6/1میلیارد تومانی است.
در گروه تجهیزات، انتشار برخی از شایعات در مورد صنعتی دریایی ایران پیرامون افزایش سرمایه و فروش داراییها موجب تشکیل صف خرید برای این نماد در روز چهارشنبه شد. در نماد «همراه»، برخی خبرهای منتشره در مورد معامله بلوکی هفته گذشته این شرکت از تعلق این بلوک نزدیک به 3میلیون سهم به کارکنان همراه اول حکایت دارد. انتظار میرود همراه اول در صورت فراهم بودن شرایط در هفته آخر فروردین ماه یا ابتدای اردیبهشتماه مجمع سالانه خود را برگزار کند.
در مجموع بازار سهام روز چهارشنبه بازار مثبتی را پشت سر گذاشت که در آن 60میلیارد تومان سهام در بازار معامله شدند که 21درصد آن را انتقال یک بلوک سهام بانک پارسیان از سرمایهگذاری سمند به یک شرکت زیر مجموعه تشکیل داد. با این کارنامه ارزش معاملات در کل هفته به 379میلیارد تومان رسید. شاخص نیز در کل هفته رشد اندک 7/45واحدی را ثبت کرد.
کلمات کلیدی: بازار بورس و سرمایه