سفارش تبلیغ
صبا ویژن
اگر خود را از معصیت ها پاک کنید، خداوند، دوستتان خواهد داشت . [امام علی علیه السلام]
پـــــــــــیچک
درباره



پـــــــــــیچک


محسن
پیوندها
آرشیو یادداشت‌ها

شیوه حراج سکه تغییر می‌کند؟

  بانک مرکزی از بررسی پیشنهادی خبر داد که در صورت تایید نهایی، شیوه حراج سکه در بانک کارگشایی تغییر می‌یابد و بسته‌های 100 تایی کنونی در قالب بسته‌های کوچک‌تری به صورت نقدی عرضه می‌شود؛ کارشناسان پولی این پیشنهاد را با هدف مدیریت بازار در شرایط حاضر و ضرورت عرضه سکه برای شکستن سطح قیمت‌های کنونی ارائه کرده‌اند. به اعتقاد کارشناسان، با توجه به افزایش نرخ سود سپرده‌ها و تقویت احتمال خروج بخشی از نقدینگی از بازار ضرورت دارد که سیاست عرضه سکه به شکل نقدی در دستور کار قرار گیرد تا حباب موجود با شدت بیشتری تخلیه شود. پیشنهاد ارائه شده از سوی کارشناسان بر سه محور استوار است. عرضه سکه نقدی در بانک کارگشایی با بسته‌های کوچک‌تر از حجم 100 تایی کنونی، توسعه شعب حراج‌کننده از پنج شهر به شهرهای بیشتر و توقف پیش فروش سکه با توجه به تحقق اهداف بانک مرکزی در جذب نقدینگی و شکستن صف‌ها، محور‌های پیشنهاد ارائه شده را تشکیل می‌دهد. مدیران بانک مرکزی با استقبال از این پیشنهاد از بررسی آن در روزهای آتی خبر دادند.

 

بانک مرکزی از بررسی یک پیشنهاد خبر داد
تغییر شیوه حراج سکه

گروه بازار پول-بانک مرکزی از بررسی پیشنهادی برای تغییر روش فروش نقدی سکه در بانک کارگشایی خبر داد. به گزارش دنیای اقتصاد،کارشناسان با هدف عرضه سریع‌تر سکه به بازار و کاهش التهاب قیمتی در روزهای آتی بسته پیشنهادی را ارائه کردند که مدیران بانک مرکزی با استقبال از چنین پیشنهادی از بررسی آن در روزهای آتی خبر داد.
به اعتقاد کارشناسان در شرایطی که نرخ سود سپرده‌ها افزایش یافته و حجم پیش فروش سکه برای تحویل در یک بازه زمانی چهار ماه به رقم بسیار بالایی رسیده لازم است سیاست گذاران برای مقابله با التهابات قیمتی در کوتاه مدت و روزهای باقیمانده از سال جاری تدبیر دیگری اتخاذ کنند.این تدبیر باید با محوریت عرضه سریع سکه به بازار و شکستن سطح قیمت‌های کنونی باشد. پیشنهاد ارائه شده از سوی کارشناسان سه محور را در بر می‌گیرد و به اعتقاد آنان می‌تواند در روزهای باقیمانده از سال به کاهش التهاب قیمتی در بازار منجر شود.کاهش تدریجی و قطع کامل سیاست پیش فروش با توجه به تعهد ایجاد شده، عرضه نقدی سکه در بانک کارگشایی با بسته‌های کوچک‌تر از سطح کنونی و توسعه شعب حراج‌کننده سکه محورهای این پیشنهاد را تشکیل می‌دهد. در حال حاضر کار حراج بانک کارگشایی در پنج شهر و در قالب بسته‌های 100 تایی صورت می‌گیرد.به گفته کارشناسان، کوچک‌تر شدن بسته‌های حراج به اعدادی کمتر از رقم کنونی و توسعه شعب فروش این بانک در شهرها در شرایط کنونی به کاهش بیشتر التهاب بازار خواهد انجامید و بانک مرکزی می‌تواند نبض بازار را در وضعیت کنونی مدیریت کند. کارشناسان تغییر سیاست فروش سکه را از آن جهت اولویت می‌دانند که موعد عرضه سکه پیش فروش شده در سال آینده است؛ در حالی که برای مدیریت روانی بازار در آخرین روزهای سال لازم است تدبیری کوتاه مدت اتخاذ شود. بر اساس آخرین آمارها در مرحله اول پیش فروش حدود 4 میلیون سکه پیش خرید شده که این حجم سکه از اردیبهشت سال 91به تدریج وارد بازار خواهد شد و می‌تواند به شکستن قیمت‌ها در سال آینده منجر شود. بر این اساس در سال جاری سیاستی که می‌تواند به مدیریت بازار کمک کند، سیاست فروش نقدی است به همین دلیل می‌توان با تغییر روش فروش نقدی قیمت‌ها را به سطح پایین‌تری سوق داد.مدیران بانک مرکزی با استقبال از این بسته پیشنهادی در کوتاه مدت از بررسی آن خبر دادند.
محاسبه قیمت دلار در سکه
البته در این میان باید توجه داشت که لحاظ کردن قیمت دلار در محاسبه نرخ سکه کوتاه مدت نباید با دلار 1226 تومانی (اصطلاحا تک نرخی شده) خیلی تفاوت داشته باشد؛ چراکه در جایی که بانک مرکزی نرخ ارز را برای همه مصارف ارزی یکسان کرده، در محاسبه قیمت سکه نیز باید دلار تک نرخی شده را اعمال نماید. این تعارض از این به بعد باید در قیمت‌گذاری‌ها نیز رعایت شود تا اعتماد به بازار بازگردد.
به طور مثال اگر قیمت اونس جهانی طلای 1737 دلاری در پایان معاملات این هفته (دیروز و پریروز) را در نظر بگیریم ، با توجه به نرخ 627 هزار و 400 تومانی پیش‌فروش سکه برای تحویل 4 ماهه ، قیمت دلار محاسبه شده در آن تقریبا 1517 تومان است. در مورد نرخ 589 هزار و 900 تومانی پیش فروش 6 ماهه نیز قیمت دلار محاسبه شده در آن 1426 تومان در نظر گرفته شده است. این در حالی است که 5 درصد مالیات بر ارزش افزوده آن را نیز باید در زمان تحویل پرداخت که در محاسبه فعلی در نظر گرفته نشده است. در حالی که اگر دلار 1226 تومانی را با در نظر گرفتن همین طلای 1737 دلاری محاسبه کنیم ، قیمت سکه با احتساب 30 هزار تومان مالیات بر ارزش افزوده و سایر کارمزدها از 530 هزار تومان بالاتر نمی‌‌رود.
جدول محاسبه قیمت سکه با دلارهای مختلف
این پیشنهاد در حالی مطرح می‌‌شود که توجه به ارقام تازه بازار ارز و سکه نشان می‌‌دهد که بازار از نرخ‌های سود جدید سپرده‌های بانکی، افزایش نرخ سود وام و همچنین یکی کردن قیمت دلار مسافری، تجاری برای مناطق آزاد و سرزمینی، درمان، دانشجویی و غیره به نرخ 1226 تومان، تاثیر مورد نظر بانک مرکزی را نپذیرفته و قیمت‌ها دوباره در مسیر صعودی قرار گرفته‌اند. آنچنان که دیروز قیمت سکه بازار تا قبل از ظهر در چهارراه استانبول به 845 هزارتومان هم رسید و البته دوباره تا 830 هزارتومان تعدیل شد که نسبت به نرخ روز شنبه 30 هزارتومان افزایش قیمت داشت. در بازار ارز نیز قیمت دلار بازهم گران شد و بی‌اعتنا به سیاست‌های پولی جدید و تلاش بانک‌ها برای افزایش نرخ سود سپرده یک ساله تا 17 درصد، تا 1830 تومان تا بعد از ظهر دیروز بالا رفت که 50 تومان‌گران شد.
دیروز قیمت سکه طرح قدیم نیز که تا 860 هزارتومان بالا رفته بود، تا بعداز ظهر به 840 هزار تومان افت کرد. با این حال این سکه نیز 30 هزار تومان گران‌تر شده است.
نیم سکه در این میان نسبت به نرخ دیروز 5 هزارتومان ارزان شد؛ اما ربع سکه با 10 هزار تومان افزایش مواجه شد.
در بازار طلا قیمت هر گرم طلای 18 عیار بدون اجرت از 75 هزار تومان بالاتر رفت.
در بازار ارز اگرچه قیمت دلار و یورو نسبت به سایر ارزها مشخص تر بود، اما قیمت دیگر ارزها با ابهام قیمتی روبه‌رو بود؛ به نحوی که نسبت نرخ برابری نیز به طور دقیق بین آنها حکمفرما نبود. خبرگزاری مهر نیز گزارش داد:قیمت سکه تمام طرح جدید امروز یکشنبه با 40 هزار تومان افزایش نسبت به روز شنبه به 845 هزار تومان افزایش یافت.
به گزارش خبرنگار مهر، هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم و جدید امروز یکشنبه به ترتیب به 860 هزار تومان و 845 هزار تومان رسیده، ضمن اینکه قیمت هر قطعه نیم سکه بهار آزادی امروز 415 هزار تومان، ربع سکه 215 هزار تومان و سکه گرمی ‌‌نیز 110 هزار تومان بوده است.
این در حالی است که بعدازظهر شنبه نرخ هر قطعه سکه طرح قدیم 815 هزار تومان، طرح جدید 805 هزار تومان، نیم سکه 390 هزار تومان، ربع سکه 200 هزار تومان و سکه گرمی‌‌110 هزار تومان بود.
قیمت هر گرم طلای 18 عیار نیز از 74 هزار تومان روز شنبه به 75 هزار و 720 تومان در روز یکشنبه افزایش یافته؛ البته هر اونس طلا در بازارهای جهانی به 1738 دلاررسیده است.

 


کلمات کلیدی: دلار و ارز، سکه و طلا


نوشته شده توسط محسن 90/11/10:: 9:47 صبح     |     () نظر

بازرسان آژانس به تهران آمدند

خوش‌بینی‌ دوجانبه به نتایج سفر
 - هیات بلندپایه بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی صبح دیروز به سرپرستی معاون مدیرکل آژانس در امور پادمان‌ها وارد تهران شد؛ هرمان ناکارتس، رییس این هیات، پیش از عزیمت به تهران به خبرنگاران گفت: ایران با ما در تمام زمینه‌ها همکاری می‌کند و ما در پی آغاز مذاکرات با این کشور هستیم. علی‌اکبر صالحی، وزیر خارجه ایران نیز با ابراز رضایت از سفر این هیات بلندپایه به ایران گفت: ما نسبت به ماموریت و نتایج کار این هیات بسیار خوش‌بین هستیم.

 

هیات عالی رتبه بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دیروز وارد تهران شد
خوش‌بینی به نتیجه کار بازرسان اتمی در ایران

 صالحی: کار هیات آژانس نتیجه‌بخش خواهد ‌بود
دنیای‌اقتصاد- سرانجام هیات بازرسان آژانس اتمی برای مذاکره با مقامات ایران صبح دیروز وارد تهران شد.
هرمان ناکارتس، معاون مدیرکل آژانس در امور پادمان‌ها که ریاست این هیات را به عهده دارد، پیش از عزیمت به تهران گفت: ایران با ما در تمام زمینه‌ها همکاری می‌کند و در پی آغاز مذاکرات با این کشور که از مدت‌ها پیش باید انجام می‌شد، هستیم. علی‌اکبر صالحی وزیر خارجه نیز صبح دیروز با تایید خبر ورود هیات بلندپایه آژانس اتمی به ایران اظهار کرد: ما نسبت به ماموریت و نتایج کار این هیات بسیار خوش‌بین هستیم. به گزارش خبرگزاری مهر، صالحی که البته خود در تهران نبود و در بدو ورود به اتیوپی، محل برگزاری اجلاس سران آفریقا با خبرنگاران سخن می‌گفت، با تایید ورود بازرسان آژانس اتمی به ایران گفت: هیاتی بلندپایه از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی وارد ایران شدند و مقدمات لازم [برای کار آنها] فراهم شده است، ما نسبت به ماموریت و نتایج کار این هیات بسیار خوش‌بین هستیم و هماهنگی‌های لازم به وجود آمده است. وزیر خارجه افزود: در مجموع نسبت به موضوع هسته‌ای ایران خوش‌بین هستیم و موضوع در بستر و مسیر خوبی قرار گرفته و همکاری‌های ما با آژانس همواره همکاری خوب و نزدیک و وسیعی بوده است. وی ادامه داد: همواره سعی کرده‌ایم شفاف‌سازی را به عنوان یکی از اصول همکاری‌های خود با آژانس قرار دهیم. در این سفر هم هیات سوالاتی دارند که به آن سوالات پاسخ لازم داده خواهد شد.
جلیلی به زودی به اشتون نامه می‌دهد
صالحی درباره مکان و زمان از سرگیری مذاکره با 1+5 نیز گفت: ایران آمادگی خود را برای مذاکره با 1+5 اعلام کرده و مکان و زمانش را دکتر جلیلی طی نامه‌ای به خانم اشتون اعلام می‌کند. این نامه هم چیز مهمی نیست. خانم اشتون هر نامه‌ای که نوشته‌اند آقای جلیلی پاسخ آن نامه را داده‌اند.
وی خبر داد: در نامه‌ای که دکتر جلیلی به زودی و در روزهای آینده درباره مکان و زمان مورد نظر ایران ارسال خواهد کرد ممکن است نظرات دیگری را هم صلاح بداند که منعکس کند. صالحی افزود: فکر می‌کنم نشست 1+5 این بار نشست موفقی باشد، چون احساس می‌شود طرف مقابل هم علاقه‌مند است برون‌رفتی پیدا شود. ایران هم کمافی‌السابق همواره اعلام کرده برای اینکه موضوع هسته‌ای به نحو مقتضی پایان پیدا کند، آمادگی دارد. چون ما چیزی برای اختفا نداریم و همه چیز ما مکشوف است و فعالیت سری نداریم. اگر داشتیم هیچ وقت با قوت و قدرت صحبت نمی‌کردیم. اینکه از خودمان مطمئن هستیم دلیل بر این است که فعالیت‌های هسته‌ای ما فعالیت‌های شفافی است. وی در جمع بندی دیدگاهش درباره مذاکرات 1+5 گفت: در مجموع نسبت به روند مذاکرات و مجموعه اقداماتی که دارد انجام می‌گیرد و ورود روسیه به قضیه با جدیت بیشتر و پیشنهاد طرح گام به گامشان همه علائمی است مبنی بر اینکه ما در مسیر درستی گام برمی‌داریم.
ناکارتس: آژانس در پی آغاز مذاکرات با ایران است
رییس بازرسان آژانس اتمی اما پیش از سفر به تهران از تمایل این نهاد بین‌المللی برای آغاز مذاکرات درباره برنامه هسته‌ای ایران خبر داد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از واشنگتن پست، هرمان ناکارتس روز شنبه پیش از سفر به تهران در گفت‌وگو با خبرنگاران در فرودگاه وین خواستار همکاری تهران با تیم اعزامی بازرسان شد و گفت: این همکاری باید مدت‌ها پیش انجام می‌شد. معاون مدیرکل آژانس در امور پادمان‌ها تاکید کرد: ایران با ما در تمام زمینه‌ها همکاری می‌کند و در پی آغاز مذاکرات با این کشور که از مدتها پیش باید انجام می‌شد، هستیم. ناکارتس ریاست تیم شش نفره بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را برعهده دارد که از روز یکشنبه تا سه‌شنبه از تاسیسات هسته‌ای ایران بازدید می‌کنند.
آمانو: بیشتر به تهران سفر می‌کنیم
یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز همزمان با سفر بازرسان آژانس به تهران، این سفر را به نفع ایران خواند و گفت: مصمم هستیم که هر اقدام سازنده‌ای را در خصوص برنامه هسته‌ای ایران انجام دهیم.
به گزارش خبرگزاری مهر، آمانو در گفت و گو با شینهوا در حاشیه نشست داووس با اشاره به سفر گروهی از مقامات ارشد و بازرسان آژانس اتمی به تهران و با نادیده گرفتن تاکید ایران بر صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای خود ادعا کرد: این سفر بر بعد نظامی احتمالی برنامه هسته‌ای تهران متمرکز شده است. وی همچنین در سخنانی مبهم گفت: در گزارش اخیر آژانس اتمی درباره ایران این موضوع را مطرح نکردیم که ایران دارای سلاح اتمی است و تصمیم به گسترش تسلیحات هسته‌ای خود گرفته است، اما باید موضوعاتی شفاف‌سازی شود.
آمانو تاکید کرد: سفر بازرسان آژانس به تهران به نفع ایران است و فرصتی برای این کشور برای دفاع از اظهارات خود در خصوص صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران فراهم شده است.
مدیرکل آژانس اتمی گفت: مصمم هستیم که هر اقدام سازنده‌ای را در خصوص برنامه هسته‌ای ایران انجام دهیم و امیدوارم این کشور به شیوه‌ای سازنده به درخواست ما پاسخ دهد. وی ادعا کرد: برنامه هسته‌ای ایران تاریخچه طولانی داشته و موضوعی پیچیده است و فکر نمی‌کنم تنها با یک سفر به تهران بتوان تمام مشکلات را حل کرد. بنابراین همین جا تمایل خود را برای ادامه سفر بازرسان آژانس به تهران و حل برنامه هسته‌ای ایران در مسیری درست اعلام می‌کنم. آمانو تاکید کرد: حل برنامه هسته‌ای ایران تنها به شیوه‌ای مسالمت‌آمیز و از طریق گفت‌وگو صورت می‌گیرد.آمانو روز شنبه اول بهمن‌ماه نیز با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرده بود: من کاملا متعهد به همکاری سازنده با ایران درباره موضوع هسته‌ای این کشور هستم و ایمان دارم که تهران نیز به همین صورت در یک بستر سازنده به پیشرف مذاکرات آتی ما کمک خواهد کرد.
تحلیل رویترز از سفر بازرسان آژانس
در این میان، آنچنان که خبرگزاری رویترز گزارش داده است، سفر بازرسان آژانس به ایران با توجه به حساسیت به وجود آمده در مورد برنامه هسته‌ای این کشور و اعمال تحریم‌های جدید از سوی آمریکا و اروپا علیه تهران، اهمیت ویژه‌ای دارد به ویژه آنکه این سفر به دقت در واشنگتن، پایتخت کشورهای اروپایی و اسرائیل رصد شده و مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری رویترز، اولی‌هاینونن، رییس سابق بازرسان آژانس در مورد این سفر گفته است: امیدوارم طرف‌های حاضر در این موضوع به توافق برسند که چگونه آن را حل و فصل کنند. رویترز درادامه به موضع اروپا درقبال ایران اشاره کرده و نوشته است: دیپلمات‌های اروپایی که معتقدند ایران از اتفاقاتی همچون سفر بازرسان به آژانس و گفت‌وگو با کشورهای غربی، به عنوان راهی برای خرید زمان و پیشبرد برنامه هسته‌ای خود استفاده می‌کند، با دیده تردید به نتیجه‌بخش بودن سفر بازرسان به تهران می‌نگرند. اما برخی دیگر از کارشناسان اعتقاد دارند با توجه به اظهارات جدید مقامات غربی از جمله باراک اوباما، رییس‌جمهور آمریکا و کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، مبنی برممکن بودن حل مسالمت‌آمیز موضوع هسته‌ای ایران و آمادگی کشورهای 1+5 برای مذاکره با تهران، ممکن است مقامات ایرانی نیز در این رابطه گام‌های مثبتی بردارند.
ناکارتس قبل از سفر به ایران در فرودگاه وین


کلمات کلیدی: دنیای سیاست


نوشته شده توسط محسن 90/11/10:: 9:45 صبح     |     () نظر

راهکارهای هاشمی برای عبور از گردنه‌های سخت مقطع کنونی نظام

رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام در دیدار جمعی از فعالان سیاسی، دانشجویی و مطبوعاتی کشور راه خروج از مشکلات را بازگشت به اتحاد و همدلی قبل و بعد از انقلاب خواند و تصریح کرد: امروز به برکت ابزارها و وسایل ارتباط‌جمعی پیشرفته، آگاهی ملت‌ها از حقوق خود و نیز راهکارهای پیش رویشان برای مبارزه با ظلم و بی‌عدالتی افزایش چشمگیری یافته و در چنین شرایطی تحریف حقایق و عملکرد خارج از عدالت هم بسیار سخت و حتی غیرممکن شده است.

 

به گزارش ایلنا، آیت‌الله هاشمی رفسنجانی بازگشت از خطا، رجوع به مردم و ایجاد و تقویت اتحاد و همدلی میان مردم و مسوولان و نیز میان خود مردم و گروه‌های سیاسی را راهکار عبور از گردنه‌های سخت مقطع کنونی نظام و انقلاب خواند و با بیان اینکه در هیچ مقطعی از مقاطع انقلاب بی‌تفاوت نبوده و همواره راهکارهایش برای عبور از تنگناها و مشکلات را بیان کرده، تصریح کرد: مواضع و راهکارهایم را همواره با تجربه، دوراندیشی و تامل اتخاذ و بر آنان تاکید کرده‌ام.
آیت‌الله هاشمی رفسنجانی در پاسخ به سوالی در مورد انتخابات آینده مجلس شورای اسلامی، با تاکید بر احترام کامل به مواضع همه گروه‌ها برای حضور در این صحنه گفت: همان‌گونه که قبلا گفته‌ام در انتخابات آینده حزب، داوطلب و کسی را تعیین نکرده‌ام و در ملاقات با اقشار گوناگون هم به دیدگاه‌های آنان در مورد انتخابات احترام گذاشته‌ام.
تسلیت درگذشت همسر آیت‌الله صانعی
آیت‌الله هاشمی رفسنجانی همچنین با صدور پیامی درگذشت همسر آیت‌‌الله صانعی را تسلیت گفت.
در این پیام آمده است: «حضرت آیت‌الله صانعی (دامه برکاته)؛ درگذشت همسر مکرمه موجب تاسف و تاثرخاطر گردید. مصیبت وارده را تسلیت گفته، از درگاه خداوند متعال برای آن فقیده سعیده غفران الهی و برای بازماندگان به‌ویژه حضرت‌عالی صبر و اجر مسالت می‌کنم.»
بر اساس این گزارش، همسر آیت الله صانعی روز جمعه درگذشت و مراسم تشییع پیکر وی روز گذشته در قم برگزار شد و حجت‌الاسلام سید حسن خمینی، یادگار امام خمینی (ره) در صحن حرم مطهر حضرت معصومه (س) بر پیکر وی نماز خواند.


کلمات کلیدی: دنیای سیاست


نوشته شده توسط محسن 90/11/9:: 7:41 صبح     |     () نظر

بررسی تورم برای یک دوره پانزده ماهه

مهران دبیرسپهری
بر اساس اطلاعات موجود، شاخص بهای مصرف‌کننده در مناطق شهری در آذر ماه امسال با رشد 5/1 درصدی نسبت به ماه قبل به عدد 8/284رسید، بنابراین نرخ تورم آذر ماه 6/20 درصد خواهد بود.

 

این موضوع نشان می‌دهد که روند افزایشی نرخ تورم قطعا در ماه دی نیز ادامه داشته است. دلیل این ادعا نیز آن است که حتی اگر شاخص در دی ماه تغییر نکرده و رشد صفر داشته باشد، باز هم نرخ تورم با افزایش 2/0 واحد درصدی به 8/20 درصد خواهد رسید. حتی می‌توان نشان داد که در صورت رشد منفی شاخص در دی (کاهش دو واحدی) باز هم نرخ تورم این ماه افزایشی خواهد بود(جدول 1). بنابراین پیش‌بینی‌هایی که در سه ماه گذشته در خصوص کاهنده شدن تورم در دی ماه ابراز شد، نادرست بوده است. دنیای اقتصاد سال گذشته در یک پیش‌بینی تورم (چهارشنبه 18/12/89) به درستی نشان داد که روند افزایشی تورم تا پایان دی ماه امسال ادامه خواهد داشت. اهمیت این پیش‌بینی از آنجاست که هر قدر فاصله زمانی از مقطع مورد پیش‌بینی بیشتر باشد، ضریب خطا افزایش می‌یابد. در هر صورت همانطور که سال گذشته پیش‌بینی کردیم نرخ تورم در دی ماه به حداکثر خود می‌رسد و بعید است روند افزایشی به بهمن هم برسد، اما در اسفند ماه کاهنده خواهدشد.
از آنجا که میانگین نرخ تورم ماهانه از ابتدای امسال تا پایان آذر 3/1 درصد بوده است، لذا برای پیش‌بینی تورم در پانزده ماه آینده همین شیب را فرض کرده و منحنی تغییرات نرخ تورم را رسم می‌کنیم. در این صورت همان‌طور که از جدول شماره 2 و منحنی آن پیدا است نرخ تورم پس از عبور از نقطه ماکزیمم (در دی ماه) وارد فاز ثبات شده و نرخ 7/20 درصد را برای سال 1390 و نرخ 8/16 درصد را برای پایان سال آینده به ثبت خواهد رساند. البته طبیعی است که اگر مرحله دوم قانون هدفمندی یارانه‌ها اجرا شود، نرخ تورم سال آینده کمی بیشتر خواهد شد. نکته دیگری که از جدول و منحنی تغییرات آن مشاهده می‌شود این است که تورم نقطه به نقطه در ماه‌های پایانی سال 91 روی عدد 5/16 تثبیت شده است. این موضوع به دلیل آن است که نرخ تورم نهایی برای یک تورم ثابت ماهانه به مقدار 3/1 درصد، معادل 5/16درصد می‌باشد. در این صورت تورم میانگین نیز در سال 1392 به سمت عدد 5/16 حرکت کرده و روی آن توقف خواهد کرد.
حال با توجه به ماده 92 قانون برنامه پنجم درخصوص محاسبه نرخ سود سپرده‌های یکساله برای سال 1391 کافی است میانگین دو عدد 7/20 و 5/16 را به دست آوریم که 6/18 درصد خواهد شد.
از طرف دیگر با توجه به این که بر اساس مصوبه مجلس، اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها، ملایم خواهد بود لذا برای اثر تورمی آن و همین‌طور تاثیر افزایش قیمت ارز، 3 واحد درصد بر پیش‌بینی نرخ تورم سال 1391 افزوده می‌شود و بنابراین سود سپرده یکساله در سال آینده برابر 20 درصد خواهد بود. عدد فوق (با ضریب خطای به‌علاوه و منهای یک واحد درصد) با احتمال بالایی به واقعیت نزدیک است. ضمنا فرض این مقاله آن است که رشد نقدینگی در سال 1390 معادل سال قبل باشد. اما با توجه به گذشت یکسال از شروع هدفمندی یارانه‌ها اکنون زمانی است که می‌توان تورم ناشی از این طرح را به طور کامل محاسبه کرد. برای این کار چون میانگین تورم ماهانه در دوره یکساله پیش از آغاز هدفمندی، یک درصد در ماه بود لذا همان‌طور که در جدول شماره 3 دیده می‌شود همین عدد (یک درصد) را برای یکسال پس از هدفمندی، فرض می‌کنیم. در این صورت تورم فرضی به دست آمده برای دی ماه امسال معادل 7/13 درصد به دست می‌آید. یعنی اگر قانون هدفمندی یارانه‌ها اجرا نمی‌شد تورم دی ماه 7/13 درصد بود. مابه‌التفاوت این رقم با تورم محاسبه شده دی ماه کمی بیش از 7 می‌شود. بنابراین تورم هدفمندی یارانه‌ها حدود 7 واحد درصد می‌باشد. به عبارت دیگر یک سوم تورم قیمت‌ها ناشی از اجرای هدفمندی یارانه‌ها بوده است.

 


کلمات کلیدی: تورم


نوشته شده توسط محسن 90/11/9:: 7:40 صبح     |     () نظر

سمت و سوی بورس تا پایان سال

  تصمیمات مهم اقتصادی چند روز گذشته به ویژه آزادسازی سود سپرده‌های بانکی و ساماندهی دادوستد ارز بار دیگر بازار سرمایه ایران را دستخوش تحول جدی کرد، اما این بار این رخدادها برای بازیگران بازار به عنوان یک سیگنال مثبت تلقی شده و در نخستین روز معاملاتی هفته رشد 7/0 درصدی شاخص کل را رقم زد؛ اتفاقی که بازدهی بورس تهران از ابتدای سال جاری تاکنون را به سطح 4/10 درصد رساند؛ به این ترتیب بازار سرمایه که در سال 90 از بازارهای رقیب به لحاظ کسب بازدهی حسابی عقب مانده است، بار دیگر نگاه‌ها را به سوی خود جلب کرده است. تحولات مزبور موجب شده امکان ارائه پیش‌بینی‌های دقیق‌تر از افق کوتاه‌مدت بازار سرمایه ایران فراهم شود تا جایی که کارشناسان با تکیه بر متغیرهای مهم همچون نرخ ارز، اوضاع بازارهای جهانی، نرخ سود سپرده و عوامل اقتصادی دیگر به بررسی چشم‌انداز بورس در هفته‌های باقیمانده از سال پرداخته‌اند. در این میان، هر چند تحولات اقتصادی اخیر افق مساعدی را برای رشد قیمت سهام ترسیم کرده است، اما ریسک‌های محیطی بازار سبب شده تا خوش‌بینی‌ها نسبت به رونق پایدار بورس تا پایان سال‌ با چاشنی احتیاط توام باشد.

 

«دنیای اقتصاد» بررسی می‌کند
بورس تا پایان سال چگونه خواهد بود؟
گروه بورس- هدیه لطفی: بورس تهران در سال جاری با نوسانات بسیاری مواجه بوده و هرچند در نخستین ماه سال با رشد 13 درصدی نوید یک دوره آرمانی برای بورس تهران را می‌داد، اما وقایع ماه‌های بعد این تصور را نقش بر آب کرد و به خصوص در فصل پاییز روند نزولی با شیب ده درصدی در بازار حاکم شد که نگرانی سهامداران را در پی داشت.
باوجود افت سنگین پاییزی بورس، بازدهی سرمایه‌گذاران از اول سال تا کنون به حدود 10 درصد رسیده است و به این ترتیب رشد بورس در مقایسه با دیگر بازارهای سرمایه‌گذاری (نظیر سکه طلا، دلار، مسکن و ...) در رده آخر قرار گرفته است؛ به طوری که سرمایه‌گذاران در بازارهای دیگر بعضا سود صد درصدی دریافت کرده‌اند و همین عامل باعث خروج بخشی از سرمایه‌ها از بورس به سوی بازار‌های موازی شده است.
افت قیمت‌ها در بازارهای جهانی، بحران اقتصادی اروپا به ویژه در یونان، کاهش ارزش برابری یورو و ریزش قیمت جهانی فلزات اساسی در کنار مسایل داخلی از جمله سوءاستفاده بزرگ در شبکه بانکی، استیضاح وزیر اقتصاد، تحولات سیاسی در ابتدای سال، مساله انتخابات، تشدید فشارهای سیاسی غرب علیه ایران و در نهایت رشد بی رویه نرخ ارز همگی منجر به حکمفرمایی مزمن فصل سرد در تالار شیشه‌ای شده‌اند.
با این حال، کارشناسان بازار سرمایه در گفت‌وگو با خبرنگار ما، وضعیت بورس تا پایان سال را مثبت ترسیم کرده و عواملی از جمله گزارشات مالی شرکت‌ها، اثربخشی نرخ ارز بر بازار سرمایه و همچنین بهبود سیاست‌های پولی و بانکی دولت را گام‌هایی در جهت رشد این بازار در روزهای محدود باقیمانده تا پایان سال برشمردند.
چرا بورس سود نمی‌دهد؟
در همین راستا، مدیرعامل کارگزاری سرمایه و دانش، بازدهی پایین بورس از ابتدای سال تاکنون را از دو دیدگاه مورد بررسی قرار داد و گفت: کارشناسان معتقدند که بورس آیینه اقتصادی کشور است، بنابراین، در شرایطی که سودآوری تولید اقتصادی پایین است از بورس نیز نمی‌توان انتظار بیشتری داشت.
علی گشاده‌فکر در ادامه بیان کرد: به همین دلیل، بازدهی بورس از ابتدای سال تاکنون تنها 10 درصد بوده که مقایسه با سال‌های قبل و نیز بازارهای موازی، بسیار پایین است.
گشاده‌فکر ادامه داد: در حال حاضر وضعیت حاکم بر بورس مطلوب نیست و بالطبع سرمایه‌گذاران با احتیاط بیشتری به فعالیت می‌پردازند.
وی افزود: رشد اقتصادی و رونق بازار سرمایه نیازمند فضا و شرایط آرام است و تحریم‌ها و فضای آشفته اقتصادی بستر مناسبی برای استقبال از این بخش فراهم نکرده است.
عکس‌العمل دیرهنگام به تحولات ارزی
گشاده‌فکر در ادامه به واکنش دیرهنگام بازار سرمایه به افزایش نرخ ارز اشاره کرد و گفت: در حال حاضر اخبار سیاسی بیشتر از نرخ دلار بر بازار سرمایه تاثیرگذار است اما با آرام شدن فضای سیاسی، به تدریج تاثیر رشد دلار در قیمت سهام آشکار خواهد شد.
مدیرعامل کارگزاری سرمایه و دانش در ادامه افزود: با توجه به اینکه نرخ دلار نسبت به سال قبل 50 درصد افزایش یافته است در شرایط برابر باید سود شرکت‌های بورسی دو تا سه برابر این میزان افزایش یابد.
گشاده‌فکر در ادامه افزود: بیشترین تاثیر از رشد دلار در صنایع پتروشیمی، معدنی، فولاد و در مجموع شرکت‌های صادراتی که به فروش آنها به تغییر نرخ ارز حساسیت بیشتری نشان می‌دهد، آشکار خواهد شد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: چنانچه حساسیت‌های حاکم بر اقتصاد کشور فروکش کند، شاخص کل بورس تا پایان سال می‌تواند حدود 10 تا 20 درصد رشد کند.
نوبت بورس فرا رسیده است؟!
رضا بختیاری، دیگر کارشناس ارشد بازار سرمایه نیز معتقد است به دلیل وجود ریسک‌های سیستماتیک و غیرسیستماتیک حاکم بر بورس، این بازار همگام با تورم و رشد بازارهای موازی حرکت نمی‌کند و به طور کلی در بلندمدت، سودآوری آن بیشتر از تورم و سایر فرصت‌های سرمایه‌گذاری است.
وی افزود: این معادله در سال جاری معکوس شده به نحوی که اکنون تورم و نرخ سود بدون ریسک به 20 درصد می‌رسد و با توجه به این موضوع می‌توان گفت که بازده واقعی بورس عملا منفی است.
بختیاری در ادامه خاطرنشان کرد: اما این نکته را باید مدنظر قرار داد که عملکرد هیچ بورسی در بازه زمانی یکساله قابل بررسی نیست، بلکه باید در افق زمانی بلندمدت (حداقل 5ساله) وضعیت را تحلیل کرد.
وی در توضیح رفتار بازار در سال جاری افزود: امسال این ریسک‌های پیرامونی بازار افزایش یافته که موجب شده در کل ورودی منابع به بورس خیلی کمتر از خروجی‌های آن باشد.
بختیاری در ادامه خاطرنشان کرد: با توجه به رشد ارز، شرکت‌های معدنی، فولادی، سیمانی که وزن بزرگی نیز در بازار سرمایه دارند، رشد در صادرات و فروش را تجربه خواهند کرد که این مساله به نفع بازار سرمایه تمام خواهد شد.
وی افزود: تمامی این اهداف به این شرط تحقق می‌یابد که بخش دوم هدفمندی یارانه‌ها اجرا نشود و قیمت محصول تمام شده بالا نرود.
بختیاری در پایان سخنانش به سهامداران توصیه کرد تا فرصت سرمایه‌گذاری در بخش‌های جدید را از دست ندهند و به صنایعی که ارزش جایگزینی قابل توجهی دارند مانند سیمان و فولاد توجه بیشتری نشان دهند.
این کارشناس معتقد است که سرمایه‌گذاران باید به دارایی‌هایی که هنوز از تغییر نرخ دلار، متاثر نشده‌اند، وارد شوند که یکی از این گزینه‌ها می‌تواند بورس باشد؛ البته با لحاظ کردن ریسک این بازار.
سایه ریسک‌ها بر فراز بازار سهام
یکی دیگر از کارشناسان ارشد بازار سرمایه نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ما ضمن اشاره به مسایل داخلی و خارجی تاثیر گذار بر اقتصاد کشور، گفت: در بخش اقتصاد جهانی با توجه به بحران و رکود اقتصاد دنیا، به طور میانگین شاهد کاهش 20درصدی قیمت کالاهای پایه نظیر مس، روی و... نسبت به ابتدای سال بوده‌ایم.
حسین صالحی در ادامه افزود: در حیطه اقتصاد داخلی نیز ابهامات به وجود آمده در حوزه بسیاری از صنایع مانند بحث حقوق مالکانه برای شرکت‌های سنگ‌آهنی، تشدید تحریم‌ها و به تعویق افتادن طرح‌های توسعه شرکت‌ها، سوءاستفاده در شبکه بانکی و عدم قدرت جذب نقدینگی با توجه به نرخ تورم برای بانک‌ها و... توجیه‌کننده ضعف بورس از ابتدای سال تا کنون بوده است.
وی ادامه داد: با توجه به ایجاد ابهامات و افزایش ریسک‌های سیستماتیک بازار در حوزه مسائل سیاسی داخلی و خارجی که دورنمای آتی بورس را مبهم کرده است، شاهد افت فعالیت و جذب سرمایه به بازار سهام هستیم.
صالحی در ادامه به وضعیت بورس تا پایان سال اشاره کرد و گفت: وضعیت بورس به شدت در شرایط فعلی به ریسک‌های بیرونی و کلان کشور وابسته می‌باشد و با توجه به پیش رو بودن انتخابات مجلس و فشارهای سیاسی غرب قطعا تا پایان سال نوسان‌هایی را در بازار شاهد خواهیم بود.
صنایع پیشرو کدامند؟
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به تاثیر رشد دلار بر بورس تهران گفت: از لحاظ تحلیلگران، ابتدا شرایط کلان اقتصاد کشور بررسی می‌شود و سپس بررسی صنایع و شرکت‌ها صورت می‌گیرد که با توجه به مبهم بودن بخش ابتدایی (چشم‌انداز کلان)، واکنش بازار به رشد دلار کمتر از شرایط عادی بوده است.
صالحی افزود: همچنین نرخ تبدیل دلار با نرخ مرجع یا قیمت بازار مساله‌ای است که برای بسیاری از شرکت‌ها شفاف نیست، اما در مجموع می‌توان انتظار داشت با گذشت زمان، بازار به شرکت‌ها و صنایع صادراتی واکنش مثبتی نشان دهد. وی افزود: بر این اساس، گروه پتروشیمی بیشترین منفعت را از وضعیت کنونی می‌برد. همچنین صنایعی مانند فولاد‌سازی که کشش افزایش نرخ فروش را دارند نیز مستعد رونق هستند.
پایان سال مثبت بورس
مدیرعامل شرکت سبدگردان آسمان نیز معتقد است از ابتدای سال با تاثیرگذاری چند عامل همزمان نظیر تشدید تحریم‌ها، مشکلات مربوط به نظام بانکی و حرکت نقدینگی به سمت بازار‌های جایگزین، دوره رکود بورس آغاز شد که علت عمده آن مربوط به سودآوری غیر‌قابل قبول بورس در این دوره است.
وی افزود: وضعیت رکود فعلی به همین منوال باقی نخواهد ماند و متغیر‌های زیادی در این میان اثربخش خواهند بود؛ انتخابات و مسائل بین‌المللی، اجرای مرحله دوم طرح هدفمندی یارانه‌ها و سیاست‌گذاری‌های اخیر پولی اصلی‌ترین عوامل تعیین‌کننده وضعیت بازار در کوتاه‌مدت خواهند بود.
فریور تصریح کرد: بازار تا پایان سال با روشن شدن تکلیف هر یک از این عوامل می‌تواند تحت تاثیر قرار گیرد، که به نظر می‌رسد برآیند این شرایط به نفع بازار سرمایه ختم شود.
مدیر عامل شرکت سبدگردان آسمان ادامه داد: در بعد اقتصادی، کارشناسی تر شدن تصمیمات در حوزه‌های پولی، ارزی و هدفمندی یارانه‌ها می‌تواند ثبات را به بازار بورس بازگرداند. اتمام فعل و انفعالات انتخابات مجلس نیز شرایط شفافتری را برای محیط کسب و کار و بازار سرمایه کشور به ارمغان خواهد آورد.
سهام صادرکنندگان و بانک‌ها را بخرید!
فریور در ادامه به دلایل عدم واکنش بازار سرمایه به نرخ دلار اشاره کرد و گفت: بازار به دلیل عدم اطمینان کامل از باقی ماندن نرخ دلار در محدوده قیمتی کنونی و نزدیکی به زمان انتشار گزارشات سالانه که دربردارنده اطلاعاتی سرنوشت ساز در این باره خواهد بود و همچنین فقدان درک صحیح از تاثیرات نرخ ارز در رشد هزینه شرکت‌ها، واکنش چندانی به تغییرات قیمت دلار نشان نداده است.
این کارشناس در پاسخ به سوال خبرنگار ما مبنی بر اینکه چه صنایعی بیشترین بازدهی را تا پایان سال از نظر شما به همراه خواهند داشت؟ گفت: صنایعی که با نرخ دلار وابستگی زیادی دارند می‌توانند گزینه‌های مناسبی باشند که از این دیدگاه صنعت پتروشیمی می‌تواند مورد توجه قرار بگیرد.
فریور افزود: در حوزه بانکداری نیز با توجه به اصلاحات بسته سیاستی- نظارتی بانک مرکزی انتظار وضعیت مناسبی را داریم.
از مجموع اظهارنظر کارشناسان بازار می‌توان گفت هرچند رشد نرخ ارز و تغییرات نرخ سود سپرده چشم‌انداز مثبتی را برای سهام شرکت‌ها ایجاد کرده است اما عوامل محیطی و ریسک‌های اقتصادی موجب شده است خوش‌بینی فعالان بازار نسبت به شرایط بورس تا پایان سال محدود باشد.


کلمات کلیدی: بازار بورس و سرمایه


نوشته شده توسط محسن 90/11/9:: 7:39 صبح     |     () نظر
<   <<   41   42   43   44   45   >>   >